Här syns en sändarmodul tillsammans med mottagardelen som omvandlar ljussignalen tillbaka till en elektrisk sådan. Foto: Intel

Forskare vid Intel Labs har färdigställt en ny optisk datalänk som ska kunna revolutionera hur våra datorer är konstruerade. Den nya länken kallas Silicon Photonics Link och ska som namnet antyder sköta datatrafiken via kiselkretsar med integrerade laserstrålar i stället för över koppartrådar.

Dagens kopparanslutningar har begränsningar när det gäller hur långt en signal kan färdas utan att tappa styrka, vilket påverkar placeringen av komponenterna på ett kretskort. Med laseroptik försvinner sådana flaskhalsar, menar Intel, samtidigt som tekniken dessutom är mer strömsnål än med koppar.

För närvarande uppger forskarna maxhastigheten i den nya kretsen till 50 miljarder bitar per sekund, eller 50 gigabit per sekund, vilket motsvarar en högupplöst långfilm per sekund. Forskarna arbetar dock redan på att höja hastigheten ytterligare.

Kiselkretsen som Intel Labs har tagit fram är ännu bara en prototyp, men en fungerande sådan som integrerar teknik man tidigare tagit fram. De tre huvudkomponenterna är utöver fyra kisellaserstrålar på olika våglängder en optisk modulator för höga hastigheter samt en fotodetektor.

Tack vare att komponenterna kan byggas av vanlig kiselteknik väntas produktionen bli billig. Tekniken väntas bli användbar både i persondatorer och i servermiljöer.

Exakt när Silicon Photonics når ut på marknaden är ännu okänt, men tekniken ligger i alla fall betydligt längre bort i tiden än Light Peak, Intels andra optiska storsatsning.