Pancetera Software Inc, grundad för två år sedan, lanserar nu sin första produkt i form av Pancetera Unite, en virtuell enhet som hanterar säkerhetskopiering över en ”obegränsad” virtuell servermiljö. Mjukvaran är enligt företaget utvecklad för att ta tillvara på nätverkets bandbredd och samtidigt befria administratörer från bördan att installera backup-agenter på virtuella maskiner.

Pancetera Unit körs på en virtuell maskin och skapar automatiska backup-punkter för dataexportering tillsammans med en enhetlig bild av hela den miljö som ska säkerhetskopieras, uppger Bart Bartlett, marknadschef på Pancetera Software. Enligt Bartlett är lösningen helt oberoende av den slutlagring som den virtualiserade miljön är ansluten till, detta oavsett om det rör sig om ett lagringsnätverk (san) eller nätverkdiskar (nas).

Mjukvaran använder sig av Vmwares officiella applikationsgränssnitt för tillgång till Vmware-baserade miljöer på blocknivå. Pancetera Unite har också flera administrativa funktioner såsom Smartview, som ger en enhetlig bild av all lagring i miljön. Verktyget låter administratörer söka igenom, flytta och kopiera virtualiserade filer i ett Windows-gränssnitt på ungefär samma sätt som lokala filer flyttas i Windows-verktyget Utforskaren.

En annan funktion, Smartread, ska se till att den bandbredd och de resurser som låses upp under kopieringsprocessen hålls på så låg nivå som möjligt. Detta genom att eliminera oanvända datablock från kopieringen, säger Bartlett. På så vis kan trafiken från backup av virtuella maskiner minskas med så mycket som 80 procent, säger han.

Pancetera Unite finns tillgänglig nu. Licenspriset är 1 000 dollar per processorsockel, motsvarande cirka 7 500 kronor.