När Oracle köpte Sun Microsystems fick de ett batteri med öppna mjukvaror på köpet. Bland annat Java, Mysql, Glassfish, Virtualbox, Openoffice.org och Opensolaris.

Framtiden kring flera av projekten är oklar och utvecklare av Opensolaris har fått se hur Oracles engagemang kring operativsystemet avstannat.

Nu tar Garrett D'Amore på Nexenta Systems saken i egna händer och skapar tillsammans med ett dussintal utvecklare i communityn en distribution som bygger på Opensolaris.

Projektet får namnet Illlumos som är en sammanslagning av "ljus" och "operativsystem".

I presentationen av det nya operativsystemet som hölls igår i New York framkom det att alla komponenter i Opensolaris inte är öppen källkod och därför måste byggas om.

Exempel på komponenter är libc_i18n, låsfunktioner i nfs, delar av kryptering, flera drivrutiner.

Garret berättar att Illumos är ett derivat på Solaris/Opensolaris. Operativsystemet kommer vara 100 procent abi-kompatibelt med Solaris. Det betyder att all mjukvara som kan installeras på Solaris ska också gå att installera på Illumos.

Illumos är i dagsläget inte någon fullödig distribution utan måste paketeras med en "riktig" distribution med en pakethanterare för installation av mjukvara. Illumos har ett verktyg för att generera deb-filer (samma filer som används i Debian/Ubuntu). Det ska också vara möjligt att skapa rpm-filer (som används i Fedora/Red Hat)

Än så länge finns Illumos bara för x86 och amd64. Den startar också under Vmware och Virtualbox. Stöd för Sparc är på väg.

Illumos är ännu inte ett alternativ till Solaris eller Opensolaris då vitala bitar fortfarande saknas. De bitarna kommer däremot fixas "väldigt snart" enligt presentationen av projektet.

Utvecklare som vill följa projektet hittar mer information på http://www.illumos.org och på irc-kanalen #illumos.