Antipirater i luven på varandra när webbsajter kopieras.

Den amerikanska antipiratverksamheten U.S Copyright Group (USCG) har hamnat i medias rampljus på ett oväntat sätt. Gruppen har nyligen på uppdrag av filmskaparna bakom filmen The Hurt Locker stämt 5 000 fildelare som delat ut filmen.

Filmskaparna är intresserade av att få fram de personliga detaljer som finns bakom fildelarnas ip-adresser. För detta har man tagit hjälp av den juridiska gruppen, som i sin tur planerar att kräva upp till 2 500 dollar från var och en av de misstänkta fildelarna. Summan motsvarar cirka 18 500 kronor.

Samtidigt har det dock framkommit att USCG inte själva är oskyldiga till brott mot upphovsrättslagen. För att underlätta hanteringen av skadestånd mot så pass många individer har gruppen nämligen upprättat en så kallad settlement-webbsajt, som ska automatisera en del av hanteringen och göra det enkelt för fildelare att göra rätt för sig.

En närmare analys av själva sajten och dess källkod, utförd av intressesajten Torrentfreak, visar dock att USCG kopierat all kod, inklusive uppgifter om upphovsrätt, från en konkurrent.

Konkurrenten, Copyright Enforcement Group, arbetar med liknande uppdrag och har liknande klienter. Något tillstånd för att utnyttja sajtens kod eller de bilder som originalförlagan använder har dock inte erhållits av USCG.

”Tack för att ni uppmärksammar oss på detta. Vi är inte associerade med US Copyright Group och de har inte tillstånd att använda Copyright Enforcement Group-material”, uppger en representant för det konkurrerande företaget i ett mejlsvar till Torrenfreak.

Efter detta uppdagades har USCG bearbetat sin sida i flera omgångar och plockat bort flera bilder, samt också delar av ursprungskoden, inklusive hänvisningar till upphovsrätt (copyright).