Mozilla ser ut att ha tagit intryck av konkurrenten Googles webbläsare Chrome, som har en funktion för så kallade tysta uppdateringar, där webbläsaren automatiskt uppdateras till den senaste versionen utan att användaren behöver göra något.

Samma typ av funktionalitet kommer även att ingå i nästa större version av Firefox, version 4. Fast då bara för Windows-utgåvan av webbläsaren, enligt Mozilla. Utgåvor för Mac och Linux kommer fortfarande att få uppdateringar på samma sätt som idag, det vill säga genom att användare gör aktiva val.

För Windows-användare som själva vill ha kvar kontrollen över huruvida en uppdatering ska få inträffa eller inte, kommer det även att bli möjligt att ställa in om tyst uppdatering ska vara aktivt eller inte.

För riktigt stora uppdateringar, som till exempel från version 4.0 till 4.5 kommer webbläsaren ändå att ställa frågor om tillåtelse, oavsett inställningar, uppger Alex Faaborg, utvecklare på Mozilla i ett foruminlägg.

Googles Chrome, som startade trenden med att ta bort slutanvändaren från uppdateringsekvationen, har sedan lanseringen i september 2008 helt förlitat sig på tysta uppdateringar, utan möjlighet att stänga av funktionen.

För användare som redan idag vill prova på Firefox 4, finns en betaversion att ladda hem från Mozilla sajt. Företaget planerar också att släppa en ytterligare finputsad beta under veckan.