Skadlig kod för mobiltelefoner är än så länge ett relativt litet problem, men en del tyder på att omfattningen riskerar att öka. Exempelvis skapas fler och fler mobilvirus med det tydliga syftet att tjäna pengar. Nu har också den första sms-trojanen för Android kommit, det vill säga en trojan som skickar ut sms till betalnummer. Det rör sig om en trojan maskerad som en mediespelare, av Kaspersky har den fått namnet Trojan-SMS.AndroidOS.FakePlayer.a. Programmet agerar i bakgrunden, och det är därför svårt att märka vad som händer. Meddelandena sparas inte heller i skickat-mappen.

– Den typ av hot vi ser för datorer kommer också till mobiltelefoner. Tidigare var det vanligt med att datorer infekterades av dialers, som med modem ringde upp betalnummer. Nu ser vi hur det blir vanligare och vanligare med skadlig kod för mobiltelefoner som skickar betal-sms, säger David Jacoby, säkerhetsanalytiker på Kaspersky, till TechWorld.

Apples Iphone och Android är tillsammans de populäraste operativsystemen för smarta mobiltelefoner. De har dock olika krav för om ett program ska kunna installeras

– En grej man reagerar på är Googles process för att godkänna applikationer. För Iphone måste applikationerna godkännas innan de kan användas. För Android är det tvärtom. En applikation godkänns som standard, men kan stoppas om den är skadlig, säger F-Secures säkerhetsspecialist Fredrik Klasén.

Den ökande marknadsandelen för Android lär också öka incitamenten för att sprida skadlig kod.

– Som ett resultat kan vi förvänta oss att se en motsvarande ökning av mängden skadlig programvara inriktade mot denna plattform, säger Denis Maslennikov, Mobile Research Group Manager på Kaspersky Lab, i ett uttalande.

Enligt David Jacoby kan telefonen infekteras oavsett var man befinner sig, men betalnumret är ryskt och det är bara i Ryssland som det fungerar att skicka ut sms:en. Kostnaden blir då omkring 35 kronor per sms. Man kan dock tänka sig att trojanen uppdateras till att kunna skicka ut betal-sms också i andra länder.

– Vi ser att det blir vanligare att skadlig kod också för mobiltelefoner skapas för att tjäna pengar. För skurkarna har det blivit enklare att utveckla och mobiloperativsystemen är nu ganska koncentrerade till Iphone och Android. En fördel vi har i Sverige är att trojanerna är skapade för att skicka betal-sms till utländska nummer, vilket oftast inte går om man befinner sig i Sverige, säger Fredrik Klasén vidare.