Några envisa buggar gjorde att släppet av KDE 4.5 sköts upp en vecka men nu är fönstermiljön här och det med besked.

I KDE 4.5 är det nya gränssnittet Plasma Desktop som får största platsen. Plasma Desktop är tänkt att användas på minibärbara. Tekniken kan också komma användas på mobila plattformar.

Under senaste KDE-konferensen visade utvecklare upp att det är möjligt att köra KDE på Nokias mobiltelefon N900 och använda det underliggande gränssnittet för Maemo att ringa med.

I Plasma Desktop går miljön mot att bli mer händelsestyrd. Program och utseende anpassar sig efter vad du jobbar med för tillfället.

Gränssnittet för skrivbordsinställningar har blivit enklare.

Öppna kartprogrammet som är fria världens motsvarighet till Google Earth, Marble, har fått flera nya funktioner. Du kan nu ladda ner kartor från Openstreetmap och lagra de lokalt. Du kan därmed använda datorn för att först planera reserutt och sedan ta den med dig som vägvisare och du behöver inte vara orolig över att tappa kartan om du inte har tillgång till Internet.

Marble Desktop Globe.

Inbyggda webbläsaren i KDE, Konqueror, har inte varit något att skryta med vilket utvecklarna nu har lösningen på. I KDE 4.5 kan du byta ut motorn i Konqueror mot Webkit - samma motor som är grundstommen i Apples Safari och Googles Chromium. Bytet måst däremot göras efter installation.

"Semantic Desktop" eller "Det aktivitetsstyrda skrivbordet" visar också upp mer metadata om dina filer. När du markerar en fil i filhanteraren får du upp mer information om filen i högerkant. Det kan vara allt från taggar, betygsättning och variabler som är inbäddade i filen.

Bildhanteraren Gwenview integreras med olika bildtjänster. Du kan exempelvis välja att ladda upp bilder på Flickr.

KDE 4.5 kommer skeppas med höstens Linuxdistributioner. Mer information hittar du hos KDE.