Säkerheten viktig på populär sajt.

Sajten Facebook har tidvis brottats med säkerhetsproblem, då dess framgång gjort den till ett populärt mål för cyberkriminella. Så sent som förra veckan fick sajtens utvecklare lägga in en extra växel för att komma tillrätta med en sårbarhet som öppnade för insamling av användarnamn och bilder.

Samtidigt finns det några enkla knep som användare kan utnyttja för att säkra sin personliga information när hackarna slår till. It-säkerhetsexperter har delat med sig av sina bästa råd och tips till Computerworld gällande både säkerhetsinställningar och en gnutta nyttig misstänksamhet.

  • Koll på Facebooks säkerhetsinställningar – Augie Ray, analytiker på Forrester Research tipsar om att man i grundställningen endast bör dela med sig av sin information med sina online-vänner. Det gör enklast via menyalternativet ”Konto” och sedan ”Sekretessinställningar”. Säkerhetssidan ger möjlighet att ställa in ”Endast vänner” för åtkomst till den information man delar ut.
  • Vem är din kompis – Det är inte nödvändigt att vara ”vänner” med alla. Vill du verkligen att dina ytliga kontakter, som du kanske inte ens träffat i verkliga livet, ska veta om du köpt en ny tv eller ska på semester? Lägg bara till vänner du verkligen litar på, tipsar Larry Hawes, analytiker på Gilbane Group.
  • Se upp med applikationerna – Ett antal applikationer för sajten utnyttjar användardata för sina funktioner, varnar Hawes. Var lika restriktiv med vilka applikationer du kör via sajten och webbläsaren som du skulle varit med applikationer som du kör på din egen dator, tipsar han.
  • Tänk på vad du skriver – En gyllene regel enligt flera analytiker är att fråga sig om man vill att ens släktingar, chef eller partner ska läsa det man skriver. Om svaret på frågan är ”nej”, låt då bli att skriva. Det är ett enkelt koncept, men folk förstår ändå inte det, säger Dan Olds, analytiker på Gabriel Consulting Group.
  • Elaka ögon – Sätt dig ner och granska den information som du lagt upp på din sida, uppmanar Olds. Skulle en person med elaka avsikter kunna göra något med den? Om svaret är ja, gör då nödvändiga korrigeringar. Undvik också att publicera personlig information som födelsedatum, adresser och telefonnummer. Dessa kan potentiellt användas för identitetsstöld, varnar Olds.