Det är Mark Shuttleworth, grundare av företaget Canonical och initiativtagare till Linuxdistributionen Ubuntu som via sin blogg meddelar att utvecklarna är på god väg att implementera stöd för multitouch.

Stödet fungerar under förutsättning att du har en tryckkänslig bildskärm som klarar av att spåra flera samtidiga fingrar.

Mark Shuttleworth meddelar att tekniken utvecklas med Dells maskin Dell XT2 som målplattform men att stödet även kommer fungera på andra plattformar.

Koden som används är publicerad på Launchpad och är licensierad under GPLv3 och LGPLv3.

Tekniken ska vara generell och baseras på kod som X.org-utvecklaren Peter Hutterer skickat in som förslag till ett tillägg i X-protokollet för att få stöd för multi-touch. Implementationen kan alltså inte sägas vara standard förren tillägget klubbats igenom.

I Ubuntu 10.10 kommer en del program vara förberedda för multi-touch men långt ifrån alla. Shuttleworth berättar att bland annat PDF-programmet Evince kommer får stöd för multi-touch och filhanteraren Unity.

Ubuntu 10.10 blir första versionen med stöd för multi-touch och stödet kommer sedan förfinas och hitta in i fler program i versionen efter det Ubuntu 11.04.

Hela inlägget hittar du på Mark Shuttleworths blogg.