Krypteringsmjukvaran Truecrypt nådde nyligen version 7.0 och tillåter nu bland annat individuella inställningar för olika volymer samt automatisk montering av anslutna enheter. Dessutom introduceras hårdvarubaserad AES-kryptering (fungerar med Intels Core i5 och i7-processorer), vilket lovar 4-8 gånger snabbare krypteringsprestanda än vanligt.

I korthet är Truecrypt en opensource-mjukvara som i realtid krypterar eller avkodar den information du hanterar på utvalda volymer. Dessa Truecrypt-volymer kan bland annat vara en fil på hårddisken, en hel partition (inklusive systemdisken) eller med fördel ett usb-minne.

De algoritmer som används är AES, Serpent eller Twofish i ett antal olika konstellationer. Truecrypt kan även låta en dold krypterad volym köras inuti en annan volym för att ge användaren så kallad plausible deniability om så krävs. Kan ingen se filen är det svårt att tvinga fram ett lösenord från användaren. Windowsanvändare kan även köra ett operativsystem helt dolt för utomstående.

Det sägs att FBI efter ett års försök inte lyckats knäcka en Truecrypt-krypterad volym, så krypteringen håller hög nivå. Men som vanligt är säkerheten inte bättre än ditt lösenord. På nätet går att läsa om vissa användare som med framgång skapat egna script och verktyg för att rädda bortglömda lösenord. Samtliga har dock känt till delar av lösenordet, eller antalet tecken.

Att skapa en krypterad volym tar bara ett par minuter. Därefter kan du som vanligt flytta filer mellan krypterade och okrypterade volymer. Krypteringen belastar inte dagens processorer nämnvärt. Kör du däremot hela operativsystemet krypterat kan prestandan bli något långsammare.

Enkel installation


För att skapa en krypterad volym i form av en fil på hårddisken följer du dessa kortfattade steg. En mer utförlig guide finns på Truecrypts hemsida:

1. Efter att mjukvaran installerats startar du Truecrypt och klickar på Create volume-knappen nere till vänster.

2. Välj att skapa en krypterad volym som en fil, klicka på Next. Välj därefter att skapa en standard Truecrypt-volym, ingen dold. Klicka på Next.

3. Klicka på Select file, ange var den krypterade volymen ska ligga samt skriv ett filnamn i det nedre fältet. Obs! Välj inget filnamn som redan finns. Klicka på Save.

4. Nu väljer du krypteringalgoritm. Den förvalda AES-modellen fungerar utmärkt. Därefter väljer du hur stor filen ska vara.

5. Valet av lösenord är det viktigaste steget, så tumma inte på säkerheten. Ett långt lösenord med många specialtecken är att rekommendera.

6. Nu ska du röra musen slumpmässigt för att skapa riktigt säkra krypteringsnycklar. Klicka på Format.

7. Åter i huvudfönstret väljer du volymbokstav, samt Select file för att hitta din fil. Klicka därefter på Mount och knappa in lösenordet så är du igång. Läs dock med fördel all dokumentation på hemsidan noga för att förstå hur det hela fungerar i detalj.


Slutsats


Sammanfattningsvis är Truecrypt mycket användbart för den som vill skydda sina allra hemligaste filer, dessutom utan att behöva kosta en enda krona. Truecrypt är helt gratis och fungerar på Windows XP, Vista och 7, Mac OS X samt Linux.

Betänk dock att säkerheten inte är bättre än ditt lösenord, så se till att det är svårgissat och långt för bästa skydd.

Använder du något krypteringsprogram?
Just nu
50% 50%

Fakta

Naturligtvis är Truecrypt inte ensamma om att erbjuda kostnadsfria och säkra krypteringslösningar.

FreeOTFE
Gratis så kallad on the fly-kryptering för datorer och bärbara enheter. Fungerar även utan administratörsrättigheter. Till hemsidan.

Free Compusec
En gratis programsvit för åtkomstkontroll, hårddisk- och filkryptering. Finns även i betalversion. Till hemsidan.

Axcrypt
Gratis krypteringsprogram för enskilda filer. Integreras direkt i Windows. Till hemsidan.

Plus

  • Inbyggt skydd bromsar brute force-attacker.
  • Kan skapa dolda partitioner.
  • Plattformsobereonde.
  • Gratis

Minus

  • Kräver administrationsrättigheter
  • Gränssnittet är lite rörigt
  • Sårbarheter finns, men kräver fysisk tillgång till datorn