Flera av tidningen Expressens läsare har under förmiddagen hört av sig till tidningen och rapporterat om misstänkta virusvarningar som visats för sajtens besökare. Enligt läsaruppgifter ska det ha visats en dialogruta som uppger att besökarens dator har drabbats av virus. Texten uppmanar också att klicka på en länk som ska avhjälpa problemet.

Sannolikt rör det sig om en falsk annons som i själva verket försöker lura besökare till installation av skadlig kod, till exempel ett falskt antivirusprogram som antingen är verkningslöst eller döljer en trojan.

Techworld har pratat med Mattias Lundell, editionschef på Expressen.se, som bekräftar problemet.

– Ja, det stämmer att vi fått återkoppling från läsare som hört av sig om detta. Vi undersöker just nu saken. De första rapporterna kom in redan under morgonen. Vi tog då beslutet att av säkerhetskäl plocka bort ett antal annonser från sajten, säger Lundell.

Expressens annonssystem utgörs av flera leverantörer och det var därför inte tydligt vilken annons som skulle kunna ligga bakom de misstänkta varningarna. Inte heller är det klart hur det hela kan ha gått till.

– Vi är nu i färd med att som bäst undersöka de annonser som vi plockat bort. Det är svårt att säga något mer innan vi hunnit färdigt med detta första steg, säger Lundell.

På Expressens redaktörsblogg uppger också chefredaktör Thomas Mattsson att en annons ser ut att ”ha innehållit skadlig kod eller en felaktig varning om skadlig kod”. Tidningen ber också om ursäkt till läsare som eventuellt har drabbats av detta på något sätt, samt uppmanar till kontakt ifall man har uppgifter eller information som kan underlätta undersökningen. ”Om du har en skärmdump på hur det såg ut skulle det vara oss till stor hjälp”, skriver Mattsson.

Efter att annonserna tagits bort har inga fler hört av sig, vilket enligt Mattias Lundell tyder på att man varit på rätt spår redan från början.

– Vi har inte hört något mer under eftermiddagen, vilket vi tolkar som positivt, säger Lundell.

Fenomenet med virusvarningar är i sig inte nytt enligt tidningens erfarenhet, då både antivirusprogram och brandväggar ibland kan ge falska utslag. Däremot är det första gången som en misstänkt falsk annons av detta slag uppmärksammats, avslutar Lundell.