Ipad är ett mycket bra alternativ för att titta på film, nöjessurfa och läsa e-böcker med, men faktum är att den också börjar bli allt mer intressant i företagssammanhang. Detta visar sig inte minst om man tittar på topplistan över de mest nedladdade applikationerna i App Store för Ipad, där man bland annat hittar Citrix Reciever, Apple iWork, Quickoffice Mobile Connect Suite samt DataViz Documents to Go Premium.

Vår amerikanska systertidning PC World har tittat närmare på hur pass bra Ipad fungerar på jobbet, och det korta svaret är att det finns en hel del problem men också vissa fördelar. Datorns batteritid ligger mellan sex och åtta timmar och är mycket lätt att bära med sig vilket innebär att den i vissa fall kan ersätta en bärbar dator – i alla fall så länge du håller dig till e-post, webbsurf och enklare kontorsprogram.

När det gäller redigering och skapande av textdokument och kalkylark kan du använda antingen Quickoffice eller Documents to Go, men de lämpar sig enbart för enklare uppgifter då de saknar en del viktiga verktyg. Alternativet iWork från Apple är svårare att använda plus att endast det inkluderade Pages-verktyget klarar av att exportera till Office-kompatibla format.

Om du bara måste köra det riktiga Microsoft Office eller något annat viktigt program är det gratisapplikationen Citrix Receiver som gäller. Det är en tunn klient för Citrix-baserade terminaltjänster som fungerar bäst med wifi, men även 3g går bra om du accepterar lite sämre prestanda.

Ett annat alternativ när det gäller kontorsprogram är att köra en molnbaserad tjänst som Google Docs. Just den tjänsten fungerar dessvärre inte särskilt bra på Ipad då det till exempel är mycket krångligt att fylla i enskilda celler i ett kalkylark. Likande problem finns också med andra tjänster.

Det finns också en hel del andra nackdelar med Ipad så som att den har en annan typ av filsystem än en vanlig dator vilket gör det svårare att dela filer. Vidare saknar den ett fysiskt tangentbord vilket kan vara frustrerande för många, men det finns faktiskt två anpassade tangentbord att köpa till. Dessa saknar dock viktiga knappar och fungerar dessutom inte särskilt bra med en del kontorsprogram.

Ipads pekskärm är tillräckligt känslig för många uppgifter, men i grafiska program skulle det sannolikt fungera bättre med en mus. Dessvärre går det vare sig att ansluta en usb-mus eller bluetooth-mus till Ipad.

Förr eller senare måste du skriva ut ett dokument på jobbet. Som tur är finns det flera applikationer för Ipad som gör att du kan skriva ut till trådlösa skrivare, samt även program som skriver ut via en Mac eller en pc. Apples vd Steve Jobs har för övrigt antytt att det snart ska dyka upp ett förbättrat skrivarstöd i Ipad.

Många uppgifter kräver en betydligt större skärm än vad Ipad kan erbjuda, särskilt med tanke på att det virtuella tangentbordet upptar nära hälften av skärmytan när du ska mata in text (i horisontellt läge). Genom att införskaffa tillbehöret Ipad VGA-kabel kan du dock ansluta enheten till en extern skärm, projektor eller tv för att få en större bild. Det finns dessvärre ett märkligt problem, och det är att endast en handfull applikationer har stöd för stor skärm.
 

Slutsats
Sammanfattnings kan vi konstatera att Ipad i dagsläget långt ifrån är en perfekt ersättare till en stationär dator eller en laptop. Man ska dock komma ihåg att dagens Ipad endast är den första versionen, och vem vet, kanske iOS4 som kommer ut i höst medför en massa förbättringar som gör Ipad betydligt mer intressant för företagare.