Träd, gräs och stenar


Stadsbyggnadskontoret hade krävt att modellen skulle vara hållbar, både mot tidens tand och rent hanteringsmässigt. Till markplattorna valdes ett modelleringsmaterial kallat Cibatool som är vanligt vid prototypframställning, ganska likt den grå eller gröna stickmassa som man brukar sätta blommor i, men betydligt mer kompakt. Materialet gjordes 10 millimeter som tunnast så det går att lyfta en platta i ett hörn.
– Vi gjorde hål för husen i markprofilen med en enkel boolesk operation, men det blev ändå en radie i hörnen som vi fick skära till med skalpell – 40 000 radier! säger Martin Jonsson.

Som träd användes Märklin-material och gräs fick man till genom att rolla på lim på gräsytor och sedan strössla på Märklin-gräs. Men att få vattnet att bölja på ett fint sätt blev en stor utmaning.– Det klurade vi på länge.
I slutänden valde vi plexiglas i form av spräckligt insynsskydd som man brukar ha i badrumsfönster, så kallad iskross. Vi tog hem rätt tjocklek från Tyskland, lät laserskära ut alla vattenytor, målade mörkblått på baksidan och lade i modellen, och det passade som hand i handske.

Till att börja med målades all ”mark” i ”asfaltsfärg”, lite gråaktig. Därefter täcktes alla vägar och parkeringsplatser med maskeringstejp så att gräsytorna kunde strösslas. Järnvägarna blev så små att man helt enkelt målade dit rälsen. Men tågen är utskrivna i 3d, liksom Finlandsfärjor och annat löst. Västerbrons valvbågar är printade, medan vägbanan lades dit som ett flak efteråt.


Martin beskriver målerijobbet av fasaderna som en maraton
i flygbilder.

Skrivaren spritsar


Mitekgruppens 3d-skrivare heter Dimension SST. Den ”skriver ut” föremål som är upp till 20 centimeter stora genom att spruta en halvmillimeters sträng abs-plast som bygger upp modellen lager för lager.

Det går inte särskilt fort. En byggnad i storlek med Klara kyrka, som blir cirka 6 centimeter lång, 10 centimeter hög och noggrann ned på en (verklig) halvmeter när, tar drygt en timme att skriva ut.

– Stadsbyggnadskontoret använde en större cad-station från Microstation som matade ut dwg-filer som fungerar bra för import och export i de flesta program. Vi tog in filerna i Google Sketchup och gjorde all modellering där. Sketchup är väldigt enkelt att arbeta med och kan laddas ner gratis, men gratisversionen har begränsningar i import- och exportfunktionerna.

3d-skrivaren behövde dock ha så kallad stl-filer (stereolithography), men det kan inte Sketchup exportera, utan filerna fick ta vägen över Rhinoceros cad som kan mata ut stl. Filerna för husen gick vidare till skrivarens materialplaneringsprogram, som heter Dimension Catalyst, för vidare beredning och optimering så att så många hus som bara var möjligt kunde staplas ihop på en och samma byggyta.

Även Prototal i Jönköping som fräste marken ville ha korrekta solider, men i form av stp-filer, ett annat cad-format.

Flygfoto, cad-skisser och 3d-skrivare




Klicka för större bild med bildtext.
Foto: Jörgen Städje.
 

Måla hela Stockholm


Det visade sig att mängden måleriarbete hade underskattats gravt. När det var två veckor kvar av projekttiden insåg Mitekgruppen att de fem medarbetarna aldrig skulle hinna måla färdigt själva utan man ringde vänner och bekanta och utlovade förtäring och drycker mot idogt måleriarbete. Därefter fick den närmaste hobbybutiken ett besök och man köpte slut på all akrylfärg som fanns i de önskade kulörerna. Efter en mycket intensiv helg var nästan hela Stockholm färdigmålat.

Sedan följde montaget på markprofilen, som tidigare alltså hade målats i ”vägfärg” och fått gräsmattor sådda. Alla radier fick nu skäras ut ur de hål där husen skulle stå och sedan återstod en väldig mängd limningsarbete för hand, innan modellens delar kunde stoppas in i för ändamålet specialbyggda förvaringslådor och transporteras till Kulturhuset där premiärvisningen skulle äga rum. Det tog ytterligare en helg att montera alltihop på det specialbyggda podiet.

Invigningen blev en triumf för Mitekgruppen, friformsframställning, cad-program och alla modellnördar. Modellen har stått på Kulturhuset i fyra år nu och förevisas ofta för besökare från när och fjärran. Det har dessutom gjorts en ”flygfotografering” över modellen, när Astrid Lindgren-museet Junibacken gjorde en simulering av Karlsson på takets färd över Vasastan. Även vår svenske stjärnfotograf Lennart Nilsson har fotograferat och filmat modellen.

Foto: Jörgen Städje och Olof Holdar.
Grafik: Jörgen Städje.

Så går du vidare:


Fakta

  • Går till som ett industriprojekt.
  • Markprofilen 3d-frästes i poröst plastmaterial.
  • Husen var cad-ritningar som skrevs ut i 3d.
  • Vattenytor frästes i plexiglas (”iskross”).
  • Logistiken betydde allt, från att få tag i material och utskrifter till målning, sådd av gräs och montage.
  • Därtill tillkommer själva utställningspodiet och transportlådor, som specialtillverkades av en snickarfirma.