Häg nätverkskapacitet gör att magnetbandslagringen vid Cern snart inte hänger med i svängarna.

Ursprungligen hade partikelfysikerna vid Cern räknat med att nätverksprestandan i deras världsomspännande beräkningsgrid skulle vara relativt låg, samt att man främst skulle använda sig av magnetbandslagring.

När partikelacceleratorn nu är i drift har det visat sig att forskarna att behöva tänka om sin strategi en aning, skriver tekniksajten Ars Technica.

Prestandan i nätverken som förbinder beräkningscentren världen över har nämligen överträffat förväntningarna och i dagsläget körs trafiken tio gånger snabbare än planerat. Elva stycken dedikerade 10-gigabitanslutningar och två i reserv pumpar ut informationen till Cerns så kallade Tier 1-sajter. Planen var även att delar av datamängderna som når Tier 2 skulle mellanlagras på plats, men den höga prestandan gör att all information i stället kan strömmas var som helst i nätverket.

Cerns datorer filtrerar även bort ointressant information från partikelacceleratorn, vilket gör att en petabyte kan pressas ner till en gigabyte på bara en sekund. Resterande information behöver lagras, vilket ursprungligen var tänkt att göras på 50 petabyte magnetband. Tack vare billigare och snabbare hårddiskteknik använder forskarna nu även 20 petabyte hårddiskutrymme för att inte magnetbanden ska bli en flaskhals systemet.

Flera hårdvarutillverkare som exempelvis HP, Siemens och Intel använder nu Cern som modell för att kunna förfina sina egna nätverks- och beräkningslösningar.