D-Link DIR-457 My pocket router är en pytteliten bredbandrouter med umts/hspa som bärare för wan-uppkopplingen och wlan (802.11g) som länklagerprotokoll på lan-sidan.

Storleken är verkligen imponerande – DIR-457 är lika liten som en HTC Hero eller något mindre än en Iphone.

I det lilla skalet har D-Link tryckt in en i allt väsentligt kompetent router med brandväggsfunktion och trådlöst nätverk. DIR-457 är dessutom batteridriven, även om det fungerar lika bra att driva den via en nätadapter eller via en dators usb-port. Via usb-porten kan vi också använda enheten som modem för mobilt bredband, men då är inte enheten lika liten längre, om man jämför med de usb-modem som brukar ingå med abonnemangen.

Just jämförelsen med normala usb-modem är intressant. Vän av ordning kan undra varför man ska använda en så ”stor” produkt? Det går ju lika bra att koppla upp sig direkt via hspa utan att passera en router. Svaret är givetvis att med DIR-457 och dess konkurrenter kan fler än en användare dela på en uppkoppling och kommunicera med varandra över wlan. Läs även vårt test av Edimax 3G router 3G-6210n här.

D-Link DIR-457

Smidig inkoppling


Ett annat smidigt scenario är att man kan koppla upp sin smarta mobil via wlan på samma gång som datorn.

Inkopplingen av enheten är synnerligen enkel – i med batteriet och sim-kortet, tryck på knappen (det finns bara en) och du kan koppla upp dig mot webbgränssnittet direkt. Allt sker trådlöst, det finns ingen RJ-45-kontakt.

"Inkopplingen av enheten är synnerligen enkel – i med batteriet och sim-kortet, tryck på knappen."

Funktionsmässigt är DIR-457 en ordinär smb- eller hemanvändar-router. Utan att vi kontrollerat så noga kan vi med fog säga att D-Link tagit firmware från en enklare smb-wlan-router och stoppat in den i DIR-457. Säkerheten tillgodoses med wep, wpa-psk och wpa2-psk och tyvärr finns inget stöd för 802.1x, eap och liknande mer professionella säkerhetsfunktioner. DIR-457 skickar bara ut ett ssid och det kan inte döljas. Dock finns stöd för säker konfiguration med wcn och engångskoder.


Under statusfliken ser vi diverse information om vår uppkoppling – i detta fall via Telenor. Nyttig info om till exempel ip-adress och signalstyrka är bra exempel.

Extraknäcker som filserver


DIR-457 har en normal portbrandvägg med de gängse reglerna och vidarebefordring av portar till enheteter på lan-sidan. En vass finess är att DIR-457 kan användas som filserver. Genom att sticka in ett micro-sd-kort under luckan kan vi skapa utdelade kataloger över cifs och alltså dela på filer mellan datorer eller helt enkelt ha en central lagringsplats. Okej, det är inte det bästa eller säkraste, men i brist på annat kan det vara bra att ha.

Utöver brandväggens portregler kan vi även skydda det interna nätverket mot dos-attacker, portavläsningar samt blockera till exempel ping och telnet. Men ungefär där tar funktionerna och finesserna slut, och vore det inte för att DIR-457 är så liten och behändig skulle den vara ganska medioker. Nu är ju hela tanken att den ska vara så liten och att den ska användas tillfälligt när du är på resande fot och inte litar på hotellets internetservice, och ur det perspektivet ger vi produkten godkänt.


Inställningarna för brandväggen är tillräckliga, om än inte riktigt bra. Vi kan skydda oss mot de vanligaste typerna av attacker, och vi kan använda en portbrandvägg med vidarebefordran av portar.

TechWorlds slutsats


D-Link DIR-457 My pocket router är en så liten fickrouter som man kan begära. Det är just storleken och ett par snitsiga finesser som gör produkten.

Vore det en vanlig bredbanddelare skulle vi inte ge den godkänt, men som tillfällig resekamrat kan den fungera utmärkt. Nu undrar vi bara – när kommer apparna som gör din smartphone till samma typ av produkt, plus telefon, plus tv, plus spel, plus gps, plus ... ?

Fakta

Produkt: DIR-457 My pocket router
Tillverkare: D-Link Systems
Kontakt: www.dlink.se
Cirkapris: 1 400 kr
Mjukvaruversion: 1.01
Wan-protokoll: Umts/hsdpa
Lan-protokoll: 802.11g
Brandvägg/portforwarding: ja/ja
Ids/ips/utm/vpn: nej/nej/nej/nej
Wep/wpa/wpa2: ja/ja/ja
802.1x: nej
Eap: nej
Antal ssid: 1st
Filserver: ja
Modemfunktion: ja, via usb
Batterikapacitet sändning/stand-by: 2h/4h (leverantörs-
uppgifter)

+Liten, enkel och smidig.

-Få funktioner och finesser.

LOVANDE

I våra kortare tester ger vi omdömena Lovande, Tveksam eller Dålig.