Överbeskyddande Outlook


En av de största nyheterna i Outlook 2010 är den förbättrade sökfunktionen. Med den nya sökrutan hittar man direkt det man letar efter.

Med konversationstrådarna kan man visa all e-post i samma ämne. Känns en konversationstråd ointressant är det enkelt att slänga hela tråden på en gång.

Nytt är kopplingen till sociala media. För närvarande finns det koppling till Linkedin och Myspace så man kan se dina kontakters senaste uppdateringar direkt i Outlook. Fler sociala medier lär vara på gång, bland annat Facebook och Windows Live.

"En av de största nyheterna i
Outlook 2010 är den förbättrade
sökfunktionen."

På säkerhetssidan har Microsoft infört Office File Validation, där filer som betraktas som osäkra gul- eller rödmarkeras och skyddas för redigering, men visas i sandlådan Protected View. Det här märks särskilt väl i Outlook där var och varannan inkommande bilaga flaggas på det sättet. Man får ta ställning till om man litar på avsändaren och dokumentet, och då klicka på en knapp som tillåter redigering, kopiering, utskrift och sparande.

Den här nya funktionen är kontroversiell. Vissa uppskattar den ökade säkerheten som får folk att tänka till en extra gång innan de öppnar ett mejl, medan andra bara blir irriterade över att äldre dokument på den egna servern drabbas av skyddet, till exempel företagsinterna mallar med makron. Microsoft bör lägga energi på att finjustera varningssystemet.


Här skyddas ett dokument vi fått som e-postbilaga från att skrivas ut. Vi måste först aktivt välja att aktivera skriva ut innan dokumentet lämnar sandlådan Protected View.

Bättre bilder till Word


Nya Word har begåvats med en skärmdumpsfunktion som vi uppskattar. Om du till exempel skriver en instruktionstext är det otroligt smidigt att ha en inbyggd funktion för skärmdumpar. När du klickar på skärmdumpsknappen visas miniatyrer av alla öppna fönster. Välj fönster och vips har du en dump infogad
i dokumentet vid markörens position. Vill du inte ha med hela fönstret kan du själv välja utsnitt.

En kanske ännu större nyhet är att bildbehandlingen har blivit bättre. Direkt i Word kan du nu göra till exempel beskärning, uppmjukning, skärpning och färghantering. Behovet av dyra bildbehandlingsprogram minskar därmed drastiskt.

Navigeringen i Word har förbättrats och bygger numera på rubriknivåerna i filen. Ännu mer gillar vi sökfunktionen. Den snabbar upp arbetet rejält i stora dokument.

"Behovet av dyra bildbehandlingsprogram minskar därmed drastiskt, och du sparar licenspengar."

Det är framförallt navigeringen, skärmdumparna och bildbehandlingen som gjorde att vi märkte en prestandaförbättring på 35 procent när vi testade att ändra ett Word-dokument. Om du inte använder dig av de funktionerna, utan mest skriver ren text, blir det givetvis ingen förbättring att tala om.

Microsoft betonar mycket att det blivit effektivare att samarbeta om dokument. Här kommer Sharepoint in i bilden. Har företaget tillgång till en Sharepoint‑server slipper ni trassla med e-postbilagor och olika dokumentversioner.

I Sharepoint kan flera personer redigera dokumentet samtidigt. Så snart någon annan börjar redigera det dokument du arbetar i ser du det på den nedre listen. Via navigeringspanelen ser du var i dokumentet kollegan arbetar. Word låser texten på styckenivå så att bara en person i taget kan redigera just det stycket. När du sedan sparar dokumentet ser du de ändringar som den andra personen har gjort.


Mallarna är nu enklare att hitta. Här valde vi en mall för tvåsidig, vikt broschyr.Office 2010
Det går snabbt att hitta rätt korrigering för bilden – du behöver inte några avancerade bildbehandlingskunskaper. Du kan till exempel justera ljus­styrka och kontrast på den bild som du infogar, eller beskära den.


Skriv in sökordet och alla förekomster kommer upp i en lång lista – i sitt sammanhang. Detta snabbar upp arbetet rejält i stora dokument.


När du klickar på skärmdumpsknappen kan du välja bland de fönster som är öppna. Den dump av den vy som du väljer klistras in där markören står.
Vilket officeprogram använder du huvudsakligen?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Tillverkare: Microsoft
Kontakt: www.microsoft.se
Minimikrav:

 • Processor: 500 MHz
 • Arbetsminne: 256 MB (512 MB för grafikfunktioner)
 • Hårddisk: 3 GB
 • Skärmupplösning: 1024 × 576

Prestanda 30 av 30
Funktionalitet
30 av 30
Kompatibilitet 7 av 10
Webbfunktionalitet 7 av 10
Pris 7 av 10
   
Totalt 84 av 100

Toppklass

Office-
modul
Tid
2007
Tid 2010 Tids-
diff.
Tids-
diff.
Word 17:38 11:30   06:08 35%
Powerpoint   12:22 07:56  04:26   36%
Excel: Sekundsnabbt i båda fallen.

Tidsbesparing i genomsnitt: 35 %

För att testa prestanda valde vi tre tunga filer som vi utförde och klockade ett antal fördefinierade förändringar av

 • en 87-sidig Word-fil med många bilder (11,5 megabyte)
 • en 21-sidig animerad Powerpoint-fil (10,5 megabyte)
 • en Excel-fil på 123 102 rader med pivottabell (1,5 megabyte)

Dessutom undersökte vi med hjälp av Processexplorer hur många trådar som startas när man öppnar olika stora filer i respektive program i sviterna.

Testerna genomfördes på en pc med 64-bitars Windows 7, 8 gigabyte arbetsminne och en Intel Core i7-processor på 2,8 gigahertz samt ett grafikkort av typen Nvidia Geforce GTX 285.

Kontorsalternativ till Microsoft Office 2010:

 • Google Docs webbtjänst
 • Lotus Symphony program
 • Microsoft Windows Live Skydrive webbtjänst
 • Oracle Open Office program
 • Softmaker Office program
 • Thinkfree My Office webbtjänst
 • Thinkfree Office program
 • Ulteo Openoffice webbtjänst
 • Wordperfect Office program
 • Zoho webbtjänst