Botnätet IM DDOS i Kina skryter med egen webbportal.

It-säkerhetsföretaget Damballa varnar för ett snabbt växande botnät skapat specifikt för leverans av distribuerade överbelastningsattacker (ddos) på beställning för den som är villig att betala för tjänsten.

Botnätet IM DDOS har sin kontrollbas i Kina och har i flera månader vuxit i en takt av ungefär 10 000 nya infekterade datorer per dag. Idag är det en av världens större aktiva botnät i världen, säger Damballa.

Günter Ollman, forskningschef på företaget säger att IM DDOS utmärker sig från andra botnät genom att vara uttalat kommersiell och öppen i sin natur. Botnätets operatörer har skapat en webbsajt som potentiella angripare kan använda för att abonnera på ddos-tjänster och utföra attacker mot olika mål.

Sajten erbjuder flera olika abonnemang och attackkonfigurationer, samt också tips och råd över hur tjänsterna kan utnyttjas för effektiva angrepp. Den har till och med kontaktinformation för support och kundtjänst, uppger Damballa.

Även om en stor majoritet av de datorer som blivit en del av botnätet är belägna i Kina, som är ökänt för sina problem med cyberkriminalitet, finns även en signifikant andel i USA, säger Ollman. Myndigheter i USA har informerats om problemet, avslutar han.