Officesviten Openoffice är den mest populära öppna programsviten och en konkurrent till Microsofts Office.

Rättigheterna till koden och varumärket följde med under Oracles uppköp av Sun Microsystems och utvecklingen bedrivs nu i Oracles regi.

De ursprungliga utvecklarna vill nu bryta med Oracle och startar stiftelsen The Document Foundation och börjar på en egen version av Openoffice fast med namnet Libreoffice. Libre är spanska för fri.

Communityn har bjudit in Oracle att medverka i stiftelsen och hoppas att Oracle donerar varumärket Openoffice till "communityn som byggt upp det under de senaste tio åren".

Utbrytargruppen består enligt egen utsaga av ledande, oberoende medlemmar av communityn därav flera projektledare och nyckelmedlemmar i styrgruppen.

En av de som ställer sig positiva till beskedet är Free Software Foundations frontfigur, Richard Stallman. Stallman säger att han är glad över att Document Foundations policy säger att de bara rekommenderar fri mjukvara.

– Jag är väldigt glad över att Document Foundation inte kommer rekommendera icke fria tilläggsmoduler eftersom de utgör de största problemen med nuvarande Openoffice.org, säger Stallman i ett uttalande.

Stallman hoppas att utvecklarna av Libreoffice kommer kunna samarbeta med utvecklarna på Oracle.

Googles chef för öppen mjukvara Chris DiBona är också positiv till LibreOffice.

– Starten av Document Foundation är ett stort steg framåt vad det gäller att uppmuntra vidare utveckling av öppna officesviter. Lika rättigheter för alla är viktigt för att skapa en aktiv community runt ett öppet projekt, kommenterar Chris.

Guy Lunardi produktchef på Novell stämmer också in i hyllningsgkören:

– Viva la LibreOffice, säger Guy Lunardi som säger att Novell kommer arbeta med Document Foundation för att hjälpa dem utveckla en stabil mjukvara.

Fler som ställer sig bakom LibreOffice är Red Hat, Ubuntu, Open Source Initiative och Gnome.

Hela brevet hittar ni på lwn.net. LibreOffice officiella sajt där en betaversion av mjukvaran finns att ladda ner är http://www.documentfoundation.org/

LibreOffice 3