Likström in i servrarna


I övrigt håller man 1,3 bars övertryck i hallen för att inte få in fukt och smuts utifrån. Hallarna är så förslutna som möjligt för att man ska slippa befukta luften på vintern och avfukta på sommaren och ändå kunna hålla ett människovändligt klimat. Detta sparar ström, helt enkelt.

Ännu grönare? Går det? Oavsett hur duktig datorhallsbyggaren är, finns det många kringelkrokar på vägen mellan ups:en och moderkortet. Varför ska man egentligen omvandla växelspänningen till likspänning, ladda batterier, göra den till växelspänning igen och ta in i datorns nätaggregat där den än en gång blir till likspänning innan den transformeras ned till fem och tolv volt?

Compare visar sitt egen ”area 51”, likspänningsdriften, där man sedan ett par månader tillbaka har provkört en rack servrar på 350 volt likspänning. Det har fungerat alldeles utmärkt och det finns ingen anledning till att inte resten av hallen kan strömförsörjas på samma sätt.

I och med att ups:en inte behöver växelriktare stiger dess verkningsgrad från gängse 89 procent till cirka 98 procent, och det är svårt att komma högre. Att bara kliva upp nio procentenheter kan betyda massor av pengar samt minskade värme- och koldioxidutsläpp om det strömmar igenom 1–2 megawatt dag och natt. Dessutom finns ingen växelriktare som kan gå sönder. Eliminerar man den kan serviceintervallet förlängas betydligt.

Vad tycker servrarna då? Det spelar dem ingen roll, faktiskt. Förhoppningsvis kan framtida servermodeller utrustas med nätaggregat utan likriktarbrygga och med betydligt krympta silkondensatorer.

Compare kan som första aktör i världen erbjuda oberoende test av likspänningsdriven utrustning i stor skala, då all infrastruktur och mätutrustning finns inbyggd i den nya anläggningen!

"Idén var rätt då,
och den är ännu mer
rätt i dag."

Alltihop var klart till invigningen i slutet av februari. Det var fest, musik och snittar. Ett sextiotal gäster hade samlats och den första kunden Redpill Linpro signerade kontrakt på att använda en åttondel av hallens yta.

– Idén var rätt då, och den är ännu mer rätt i dag, sade Bengt Möller på Tieto som fem år tidigare tagit initiativet till att etablera Compare Testlab på Sätterstrand. Idén lanserades då som ett av de satsningsområden för regionens tillväxt som landshövding Eva Eriksson efterlyste med anledning av Försvarets neddragningar i regionen.

– Jag är stolt över att kunna presentera en grön it-miljö i världsklass. Den ska vara attraktiv för företag inte bara i Sverige, utan i Europa och världen, sade kommunstyrelsens ordförande Siw Gidlöf i sitt invigningstal. Och kan man tänka sig: ett projekt som gjort något så ovanligt som hållit tidsplanen!


Klicka för större bild

» Så går du vidare


Missa inte vår specialsida.
Läs fler artiklar om datacenter och servrar.

Fakta

  • Pue-tal (power usage effectiveness): <1,3
  • Värmepumpar i kylvattenslingan i kombination med frikyla (vilket är ovanligt) ger fjärrvärme åt hus och badhus, minskar effektåtgången i panncentralen, och ökar dess totala verkningsgrad.
  • Miljövänlig släckgas.
  • Likströmsdrift av servrar är ett nytt fält för miljöforskningen.
  • Sverige är bland de bästa nationerna i världen på energisnåla datoranläggningar. Projektet vid Sätterstrand har rönt internationellt intresse.