Nytt mätverktyg via usb-minnen är unikt på marknaden, säger Absilions vd Mats Nordlund.

Med speciell programvara installerad på usb-minnen kan vanliga Windows-datorer agera test- och felsökningsverktyg för bredbandsnät och dataförbindelser. Det säger Absilion i samband med sin lansering av en ny usb-baserad mätlösning, som visas upp under Svenska Stadsnätsföreningens mässa Bredbandsbåten 2010 den här veckan. Enligt företaget förenklar detta arbetet med att både hitta och åtgärda nätrelaterade problem.

Det hela är i korthet en utökning av företagets befintliga testsystem Netrounds, som i det här fallet gör att användare kan utnyttja sina pc-maskiner som felsökningsverktyg, med stöd för prestandatester av nätverk med hastigheter på upp till en gigabit per sekund. Lösningen förenklar felsökning av avancerade tjänster som exempelvis iptv och ip-telefoni, uppger företaget.

– Vi är först på världsmarknaden med denna typ av lösning. Det banbrytande är att våra kunder kan använda sina egna pc-maskiner tillsammans med en tjänst i molnet istället för att köpa speciell och vanligtvis kostsam hårdvara, säger Mats Nordlund, vd på Absilion.


Gränssnittet för mätning av nätverksprestanda. Bildkälla: Absilion

Användaren laddar själv ner den mjukvara som krävs till usb-minnet och startar sedan upp en eller flera datorer som mätverktyg. Alla mätdatorer kopplas i sin tur upp mot en molnbaserad webbserver, som även blir användarens gränssnitt. Genom detta kan bland annat data som tcp-genomströmning, svarstider och förlorade datapacket mätas upp, säger Absilion.

Programvaran har också funktioner för automatiska uppgraderingar via molnservern, vilket ska innebära att tjänsten är underhållsfri för slutanvändaren.

Licenspris per månad för Netrounds, som finns tillgänglig nu som både molntjänst och som lösning med leverans av mäthårdvara, baseras på avtalets längd och tjänstens funktioner.