En 19-årig man i lilla engelska staden Freckleton har dömts till 16 veckors fängelse. Mannen var misstänkt för barnsexbrott och i samband med det beslagtog hans dator. Polisen misslyckades dock med att komma åt datan, då det krypterats med ett 50 tecken långt lösenord. Det är i Storbritannien tvunget att vid brottsmisstanke lämna ut uppgifter för att polisen ska få tillgång till data, men då mannen alltså vägrat har han nu dömts till fängelse.

- Det sänder ett klart meddelande till de som försöker maskera sina kriminella aktiviteter online att de kommer tas till domstol, med, som i det här fallet, frihetsberövande som en möjlig påföljd, säger den lokale polisen Neil Fowler, enligt ett uttalande citerat av The Register.

Lagen om att krypteringsnyckel måste lämnas ut vid brottsmisstanke är en del av Regulation of Investigatory Powers Act, en samling lagar som gäller övervakning och avlyssning, vilka började gälla den första oktober 2007. Lagen fick då kritik från människorättsorganisationer , bland annat för det finns risk att man glömmer bort sin krypteringsnyckel och därför inte har möjlighet att hjälpa polisen.