Under tisdagen utrustades Microsoft Malicious Software Removal Tool (MSRT) med funktionalitet för att upptäcka och ta bort den skadliga mjukvaran Zeus. MSRT är ett gratis verktyg för just eliminering av farliga program.

Enligt en undersökning som Trusteer utförde i september 2009 har 45 procent av de datorer som har infekterats av Zeus inte något antivirusskydd, eller så är de utrustade med ett skydd som inte är uppdaterat. Dock så är det så att Zeus ofta letar sig in i datorer även om det finns ett skydd.

I en serie räder som startade den 28 september har myndigheter i USA, Storbritannien och Ukraina arresterat mer än 100 medlemmar från en stor Zeus-grupp, men det finns sannolikt flera andra mindre grupper som använder sig av det skadliga programmet. Det är nämligen mycket lätt att tanka ner mjukvaran från nätet.

Zeus är kanske mest känt för att stjäla inloggningsuppgifter till banker. Många säkerhetsexperter varnar för att det sannolikt också kan utnyttjas för att lägga beslag på företagshemligheter.

Programmet MSRT finns tillgänglig via Windows Update eller Download Center.