Donald Newell som är teknikchef på AMD:s serveravdelning menar att processortillverkarna allt eftersom kommer att satsa på att stoppa in nya funktioner i sina kretsar istället för att satsa på fler kärnor.

- Det kommer ett slut på detta kärnornas krig. Jag vill inte säga något exakt datum, men jag har exempelvis svårt att se att det kommer att dyka upp serverprocessorer med 128 kärnor i slutet av detta årtionde, säger Newell.

- Om man ser till den tekniska biten så är det inte orealistiskt med så pass många kärnor, men om man tittar på de strömförbrukningskrav som finns på servrar så är det däremot inte rimligt, fortsätter Newell.

Detta teknikskifte, om det nu blir av, välkomnas säkerligen av många utvecklare som har kämpat med att anpassa sina applikationer för allt fler kärnor. För bara några år sedan mättes processorutvecklingen snarare i megahertz än i antal kärnor.

- Ett tag trodde vi att vi skulle bygga en 10-gigahertzprocessor, men när vi upptäckte att den skulle bli så varm att den skulle kunna smälta genom jorden så bestämde vi oss för skippa den idén, säger Donald Newell skämtsamt angående sin tid på Intel.

Fotnot: Sommaren 2009 gick Donald Newell från Intel till AMD. Han hade då arbetat i 16 år på Intel.