Växeltillverkaren Blade Network Technologies, som är på väg att köpas upp av IBM, har lanserat en ny högpresterande så kallad top-of-rack-växel för datacentret. Målsättningen är att bredda användningen av 10 och 40 gigabit ethernet i företagens datacenter.

Växeln heter Rackswitch G8264, är 1u hög och har förutom 48 stycken 10 gigabit ethernetportar även fyra 40 gigabit ethernet-upplänkar.

Utöver att länka till annan 40 gigabit-utrustning (som i dagsläget ännu är sällsynt) kan portarna användas för att stapla samman flera G8264-växlar, eller delas upp till fyra individuella 10 gigabit ethernet-portar vardera. Det ger med andra ord totalt 64 stycken 10 gigabitportar med wire-speed, och en växlingskapacitet på 1,28 terabit per sekund i full duplex.

blade rackswitch
Första enkretsväxeln för 40 gigabit ethernet att passera terabitgränsen är denna, enligt Blade Network Technologies.

Blade anger att varje port fungerar med koppar eller fiber, utbytbara nätdelar under drift samt en energiförbrukning på 5,8 watt per port. Dessutom ska växeln vara förberedd för att spåra mobila virtuella maskiner.

Genom att baseras på en enda asic (en krets specifikt tillverkad för ändamålet) sägs G8264 vara effektiv, energisnål och billig. Växeln finns tillgänglig nu från Blades återförsäljare för motsvarande 155 000 kronor.