En tydlig trend är att tillverkarna försöker styra hur processorerna används beroende på hur de belastas. Det här har flera fördelar då det kan innebära mer prestanda när man behöver det och lägre energiåtgång när belastningen är låg. Intels tekniker Intel Turbo Boost och Intel Speedstep som har stor betydelse på det här området. Det finns mätpunkter i processorn som används för att styra och även släcka ner delar av processorn för att spara energi.

Automatisk förändring av klockfrekvensen

AMD har hamnat efter på det här området. Cool and Quiet-funktionen sänker klockfrekvensen drastiskt vid låg belastning, men arkitekturen har inte samma möjligheter att minska energianvändingen i enskilda delar av processorn.

När det gäller överklockning har man några modeller med Turbo Core som kan höja processorfrekvensen på hälften av processorkärnorna. AMD har ännu inte introducerat funktionen på servrar. För företag innebär alla dessa funktioner lägre strömförbrukning och extra prestanda då man verkligen behöver det. Åtminstone när det gäller servrar kan det på längre sikt ge större besparingar i elförbrukning.

– En annan trend är att bygga in intelligens för en mer dynamisk miljö som också syftar till optimerad energianvänding. Det gör att processorena ”tänder upp” de delar som används och låter resten var avstängt, säger Jan Östling, enterprise technology specialist på Intel.

Trådar med instruktionerFör inte så länge sedan var det självklart att en processor endast hade en kärna, och servrar hade i regel flera enkärniga processorer på ett enda moderkort. Men så började Intel använda sig av funktionen hyperthreading och nu har vi processorer som har sex fysiska kärnor och för servers finns det ännu fler.

Jan Östling, Intel– Dagens och morgondagens processorer har helt klart tendenser att innehålla fler processor-kärnor som ett sätt att optimera prestanda i relation till energiuttag, säger Jan Östling på Intel. Tanken är enkel och logisk då det inte längre är fördelaktigt att höja klockfrekvensen för att få bättre prestanda.

Genom mer effektiv tillverkning och energisparande funktioner kan man använda flera kärnor för att ge märkbart bättre prestanda utan att nödvändigtvis höja effektförbrukningen. För servrar är det en märkbar skillnad om man jämför med äldre modeller.

Om man har en ålderstigen serverpark kan man definitivt få lägre elkostnad genom att byta ut hårdvaran.