Verktyg för it-miljöer kommer i många former - dock oftast som mjukvara.

Techworlds senaste artiklar för it-proffs har handlat om verktyg för nätverksövervakning, nätverksadministration och it-säkerhet. Samtliga tre områden är breda och de verktyg som listats har endast utgjort ett axplock av ett större utbud.

Att utbudet verkligen är stort har visat sig inte minst via värdefull återkoppling från er läsare via Techworlds artikelforum, där ett flertal alternativ till guidernas listningar näms.

Nu har turen därför kommit till en lista över era egna tips på bra applikationer och lösningar för proffessionell hantering av it-miljöer. Håll till godo!

Pingplotter – Felsöker nätverksprestandaPingplotter är ett program för att mäta upp svarstider från olika noder i nätverk. Verktyget utnyttjar en kombination av ping-anrop och whois-förfrågningar tillsammans med spårande av datapaket för att skapa en grafisk och statistisk bild av hur nätverket hanterar trafiken. Finns i både kommersiell och gratis utgåva.

Plattform: Windows
Tipsare: Webo

Netcat – Bygger flexibla anslutningarVerktyget Netcat är användbart för att skapa och definiera egna nätverksanslutningar i testsyfte. Detta för att låta andra program kommunicera i nätverket och för felsökning eller diagnostik av tcp/ip-nätverk. Även stöd för protokollet udp finns. Mjukvaran är gratis och kan också söka av öppna portar (portskanning).

Plattform: Unix
Tipsare: Drutten & Jena

Softperfect Network Scanner – För säkerhet i nätverketNetwork Scanner från Softperfect är inriktat på säkerhet och kan bland annat hitta nätverkskortens mac-adresser, dolda delade mappar, interna och externa ip-adresser, samt samla in data om inloggade användares konton och inställningar. Resultaten kan exporteras till flera olika dokumentformat, inklusive text och html.

Plattform: Windows
Tipsare: Yadayada

Dummynet – Trafiksimulator för nätverkFör simulering av nätverkstrafik är Dummynet ett verktyg att titta närmare på. Mjukvaran kan simulera begränsad bandbredd, långa svarstider och paketförluster, samt effekten av olika trafikvägar.

Plattform: Windows, Mac OS X, Linux
Tipsare: Ultrabrite

Comodo Antivirus– Gratis skydd mot skadlig kodComodo Antivirus är ett kostnadsfritt antivirusprogram som skyddar mot flera former av skadlig kod. Mjukvaran har också funktioner för att isolera processer i en så kallad sandbox, vilket ger ytterligare ett skyddslager mot angrepp. I likhet med många kommersiella konkurrenter ansluter den även till en molntjänst för uppdatering och signaturanalyser.

Plattform: Windows
Tipsare: Would you like some cheese with the whine?

Ophcrack – Löser slarv med lösenordGlömt bort ditt Windows-lösenord? Om minnesförlusten är framme kan Ophcrack vara till hjälp. Verktyget är specialiserat på att knäcka lösenord med hjälp av regnbågstabeller. Upp till fjorton tecken långa lösenord ska gå bra att knäcka enligt utvecklarna. Programmet är gratis.

Plattform: Windows
Tipsare: Martin X

Hiren's Bootcd – Verktygslåda med bred kompetensDet här tipset rör inte ett enda verktyg, utan en samling verktyg. Alltifrån antivirus, backup och diagnostik till diskpartitionering och dataåterställning inkluderas. Hiren's Bootcd är gratis och innehåller mjukvaror baserade på freeware-licenser.

Plattform: Windows, Linux, MS-DOS
Tipsare: Xoreax


Missa inte våra undersidor:
Läs fler artiklar om säkerhet, nätverk och datacenter.