wifi antenn
Med smarta antenner fokuseras signalerna mot rätt mål. Foto: Peter Tormey/Gonzaga University

Antalet enheter som kommunicerar trådlöst blir allt fler, vilket innebär högre konkurrens om utrymmet i etern, främst när det gäller 2,4 gigahertzbandet.

Så hur kan man nå hög signalkvalitet utan att överrösta annan utrustning? Professor Steve Schennum vid Gonzaga University i USA tror att så kallade smarta antenner med mer fokuserade signaler är lösningen. Men i stället för riktade antenner ska man använda sig av programmerbara radioenheter.

Accesspunkter med dessa radioenheter ska kunna justera polariseringen i sina antenner för att fokusera på den länkade enheten, samtidigt som andra signaler enklare filtreras bort. Genom att snabbt växla mellan flera enheter på kort tid blir lösningen dessutom mer flexibel än med traditionella riktantenner.

Steve Schennum har nu fått ett anslag på motsvarande 7,6 miljoner kronor utfärdat av National Science Foundation för att bygga ett laboratorium med en särskild testkammare för att se hur radiovågorna sprids från en antenn.

Laboratoriet väntas främst bli en resurs för mindre företag som vill in på den trådlösa marknaden, men som inte har resurser att på egen hand testa sin utrustning effektivt.