rymden ballong
Så här ser rymden ut från en väderballong. Foto: Luke Geissbuhler.

På senare tid har allt fler börjat använda sig av väderballonger för att skickat upp kamerautrustning i stratosfären. De senaste att göra detta är Luke Geissbuhler, assisterad av sjuårige sonen Max. Målet var kort och gott att fånga rymdens svärta och jordens krökning på högupplöst video.

Utrustningen som användes var en Gopro HD videokamera, en Iphone 4 med programmet Instamapper för gps-spårning samt handvärmare som skulle hindra elektroniken från att lägga av. Allt kapslades in i frigolit och hängdes under en väderballong som skulle kunna ta ekipaget till omkring 30 kilometers höjd, där ballongen väntades spricka vid en diameter på 5,8 meter.

Efter åtta månaders förberedelser var man säkra på att ekipaget skulle överleva vindarna på omkring 160 kilometer i timmen, de omkring 15 minusgraderna samt nedfärden i sisådär 240 kilometer i timmen.

Farkosten lyfte i augusti strax utanför New York och återfanns så småningom endast 48 kilometer längre norrut, hängande i ett träd. Resultatet blev 100 minuter video, som i redigerad form återfinns här under.

Exakt vad bygget kostade framgår inte. Inom kort tänker Geissbuhler på sin hemsida erbjuda en instruktionsbok för att hjälpa andra entusiaster att komma igång.