ethernet switch
Våra nätverk blir allt snabbare och forskarna tror att vi har behov av terabithastigheter redan 2015.

Amerikanska forskare har nu inlett arbetet med att ta fram nästa generations ethernet som ska kunna prestera hela 1 terabit ethernet över optisk fiber redan 2015, följt av 100 terabit ethernet 2020.

- Vårt mål är att ta fram energibesparande lösningar som låter tekniken och de underliggande nätverken fortsätta vara skalbara efter våra behov, säger Daniel Blumenthal, chef för det nya forskningscentrat Terabit Optical Ethernet Center vid University of California, Santa Barbara.

Bakgrunden är förstås vårt ständigt växande nätverksbehov som eldas på av bland annat cloud computing och strömmande högupplöst video. 100 gigabit ethernet sägs vara nära den övre gränsen av vad dagens teknik klarar av, främst på grund av kraftförsörjning och kylning. Dagens ethernet sägs därför inom en relativt snar framtid (vissa hävdar så snart som fem år) slå i taket vad gäller kapacitet och hastighet.

Daniel Blumenthal sticker inte under stolen med att det krävs rejäla framsteg inom flera områden för att nå de utlovade terabithastigehterna, men han säger sig vara övertygad om att det är genomförbart och att energisnåla optiska lösningar i kisel är nyckeln till ett snabbare ethernet.

Med i projektet finns även en rad andra företag, däribland Google, Verizon och Intel.