Nokia är på väg att lämna mobiloperativet Symbian bakom sig och lägger istället allt krut på ramverket Qt.

Qt är ett plattformsoberoende språk och utgör bland annat basen i skrivbordsmiljön KDE.

Ett problem med Qt är dess beroenden. Även om du skapar ett minimalt program i Qt måste du skicka med en stor mängd bibliotek.

Nu attackerar Nokia problemet genom projektet Qt Modularization.

Nokia-utvecklaren Kristian Amlie skriver på Nokias blogg att projektet kommer modularisera Qt på varje nivå.

En del av jobbet är redan gjort eftersom varje modul har sitt eget bibliotek, eller dll på Windowsspråk. Problemet är att Qt som sådant är monolitiskt och all kod finns i ett och samma mjukvaruarkiv.

Fördelar med projektet är att program baserade på Qt kan ta mindre hårddiskutrymme i anspråk vilket gör det mer attraktivt för mobila plattformar, en annan fördel är att Qt kan ha separata släppcykler för utvalda komponenter utan att behöva släppa en helt ny version av Qt. Resultatet bör bli ett mer dynamiskt projekt och snabbare utvecklingstakt.

En skiss hos Nokia ger indikationer om att vi kan komma se den nya modulära arkitekturen redan i nästa version av Qt som då blir Qt 4.8.

I veckan rapporterade vi om hur Linuxdistributionen Ubuntu kan vara på väg att byta inriktning. Det nya spåret som Canonical, företaget bakom Ubuntu, utvärderar är att använda Qt i större utsträckning än idag.

Mer information hittar du hos Nokia.