Trots två bra kvartal i rad jobbar AMD i motvind. Den imponerande Opteron 6100-serien (Magny-Cours) var tänkt som ett svar på den allt hårdare konkurrensen från Intel, men servertillverkarna har tagit tid på sig att integrera den in i sina produkter. Till exempel har IBM först fem månader efter lanseringen av Magny-Cours-processorerna presenterat nya servrar som bygger på dem.

Andra företag har inte visat något stöd för den nya Opteron-serien ännu. Cisco och Oracle är två exempel och det ryktas dessutom att Oracle tänker lägga ner tillverkningen av alla AMD-baserade serverprodukter.

Enligt analysföretaget IDC innebär detta att AMD tappade en tredjedel av sin andel av servermarknaden under årets andra kvartal, en minskning från 9,8 procent kvartalet innan till 6,5 procent.

AMD tappar på servermarknaden
AMDs försäljning av processorer för servrar och arbetsstationer enligt IDC.

Kan inte skylla ifrån sig
AMD kan inte hävda osund marknadsföring från Intel som grund för servertillverkarnas ointresse, nu när rättegången mot Intel är över. AMD förklarar att anledningen för raset på marknaden för serverprocessorer mest beror på övergången till den nya Opteron-generationen. Flera orosmoln tornar dessutom upp sig och gör företaget kan ha skäl att oroa sig för den fortsatta utvecklingen. Det faktum att försäljningen traditionellt sjunker under augusti för att återigen förstärkas under september riskerar att synas i resultatet för det tredje kvartalet.

AMD:s stora teknikskifte under nästa år kan också innebära potentiella svårigheter. 2011 väntas företaget lansera en helt ny generation serverprocessorer som går under arbetsnamnet Bulldozer. Det rör sig om en helt ny design, alltså ingen vidareutveckling av befintliga produkter, och bland annat utlovar AMD bättre prestanda, turbohastigheter, mer avancerade strömsparfunktioner samt ett svar på Intels hyper threading-teknik.

Det är alltså mycket som står på spel. För AMD väntar en omfattande produktövergång och frågan är hur stor marknadsandel man lyckas hämta tillbaka före övergångsfasen. Dessutom kan nya produkter dras med barnsjukdomar och det kan ta en eller två generationer innan Bulldozer levererar det AMD utlovar.

Bulldozer måste funka
Tidigare har AMD:s framgångar på servermarknaden alltid kommit när Intel har haft tydliga svagheter i sina produkter. Den här gången har vi svårt att se att Bulldozer skulle kunna lösa några problem i Intels befintliga produktsortiment.

Saken är därför klar: AMD har inget utrymme att göra fel. Bulldozer måste helt enkelt leverera.