SSD optimering

När Windows 7 installeras utförs ett lästest för att avgöra vilken typ av enhet som används. Om den slumpmässiga läshastigheten överstiger åtta megabyte per sekund antar Windows 7 att du kör en Solid State Drive och inte en vanlig hårddisk.

Här följer de åtgärder som då utförs automatiskt, samt förklaringar till hur du manuellt ställer om dem till rätt läge om detta inte sker som det ska.

Inaktivera diskdefragmenteringen


Diskdefragmentering

Över tid sprids filerna på en hårddisk ut över plattorna vilket tvingar läshuvudet att arbeta mer. Även om filer på en ssd också fragmenteras påverkar detta inte åtkomsttiden på samma sätt, vilket gör defragmentering på en ssd onödig.

Så här gör du manuellt:
Starta diskdefragmenteraren (i startmenyn, under tillbehör/systemverktyg) och justera schemat. Där kan du välja vilka diskar som ska defragmenteras eller inte.

Stäng av Superfetch och Prefetch


Superfetch

Superfetch placerar vanligt använda filer i arbetsminnet för snabbare åtkomst jämfört med att anropa dem från hårddisken. Den höga hastigheten i en ssd gör Superfetch onödigt, vilket är varför denna funktion inaktiveras på ett ssd-system.

Tänk på att en långsam ssd trots detta kan tjäna på att ha Superfetch aktivt. Testa och avgör själv.

Så här gör du manuellt:
Kör igång services.msc i startmenyn och leta rätt på Superfetch i listan. Dubbelklicka och kontrollera att tjänsten är stoppad och inaktiverad.

Du kan även kontrollera så att prefetch-funktionen är inaktiverad, som laddar in frekvent använda programfiler i arbetsminnet för snabbare uppstart. Detta görs i regedit.exe och återfinns här inunder.

HKEY_LOCAL_MACHINE\ 
    SYSTEM\ 
         CurrentControlSet\ 
              Control\ 
                   Session Manager\ 
                        Memory Management\ 
                              PrefetchParameters

Se till att registervärdet för Enable Prefetcher är ställt till 0. Starta om datorn för att ändringen ska träda i kraft.

Stäng av Readyboost


Readyboost låter användare med liten mängd arbetsminne använda ett usb-minne som en virtuell cachefil vilket ska fungera snabbare än med en cachefil på en fysisk hårddisk. En ssd-enhet gör även denna lösning onödig då den slumpmässiga åtkomsttiden är betydligt snabbare på en ssd.

Så här gör du manuellt:
Om du stängt av Superfetch inaktiveras även Readyboost, då de båda använder samma tjänst.

Aktivera TRIM


När du raderar en fil på en hårddisk tas inte hela filen bort fysiskt utan endast själva header-informationen. Detta har visat sig fungera dåligt med ssd-enheter som med tiden tappar prestanda.

TRIM använder därför lediga cykler i en ssd för att grundligt städa upp oanvända minnesblock och hålla enheten i optimalt skick. Tekniken fungerar i nyare ssd-modeller.

Så här gör du manuellt:
Skriv följande kommando i kommandotolken:

fsutil behavior query DisableDeleteNotify

Får du resultatet 0 är TRIM aktivt, medan 1 innebär att det är inaktivt. Då startar du upp TRIM med följande text:

fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0

Testa prestandan själv


Om du vill veta hur snabb din hårddisk är finns det ett antal progam för att testa läs- och skrivhastigheten. HDTune är ett populärt alternativ som fungerar för både mekaniska hårddiskar och ssd-diskar. AS SSD Benchmark är ett annat program som specifikt testar ssd-enheter.

Vilken hastighet kommer du upp i?
Lägg gärna upp dina resultat i kommentarsfältet.

Missa inte vår specialsida!
Läs fler artiklar om lagring.

Kör du Windows 7 från en ssd?
Just nu
50% 50%

Fakta

Gratisprogrammet SSD Tweaker hjälper dig justera ytterligare inställningar i ditt operativsystem för att du ska få ut optimal prestanda från din ssd.

Dels finns ett antal grundläggande valmöjligheter (vilket inkluderar åtgärderna beskrivna i artikeln) men också en avdelning för lite mer avancerade inställningar. Programmet fungerar med Windows XP, Windows Vista och Windows 7.

En annan funktion att titta närmare på är ahci (advanced host controller interface) - en bios-funktion som tillför mer avancerade funktioner till sata-standarden än ide-läget och som kan göra din ssd snabbare.

Det bör dock nämnas att resultatet varierar stort, att döma av tester och diskussioner på nätet. Vissa ser stor skillnad, andra hävdar att uppstarten blir långsammare.

Så här gör du manuellt:
I praktiken ska ahci aktiveras i bios innan Windows 7 installeras. Användare kan dock på egen risk göra detta i efterhand i regedit.exe.

HKEY_LOCAL_MACHINE\
   SYSTEM\
      CurrentControlSet\
        services

Lokalisera mappen msahci, högerklicka på start-värdet och välj modify. Ändra värdet till 0 (noll) och tryck ok. Efter en omstart kan du nu aktivera ahci i bios. Därefter följer installation av de nödvändiga drivrutinerna.