nanotråd grön it
Effektiv användning av nanotrådar ska sänka kretsarnas energiläckage i såväl mobiler som servrar. Bild: IBM Research

Som bekant är EU inställda på att våra datorer ska förbruka allt mindre energi i viloläge. Kretstillverkare och flera europeiska forskningsinstitut har därför gått samman för att göra kretsarna mer energisnåla, både när det gäller hemelektronik och serverkomponenter.

Målet är att stuva om i dagens välanvända cmos-design (complementary metal-oxide-semiconductor), något som ska ge för att minska kretsarnas energiläckage i viloläge. Dessutom utlovas tio gånger lägre energikonsumtion vid användning, då kretsar ska kunna köras med en spänning på mindre än 0,5 volt.

Projektet heter Steeper, ska pågå i tre års tid och kommer att fokusera på en nanotrådsbaserad tfet-lösning (tunnel field-effect transistors) till skillnad från mosfet (metal-oxide semiconductor field-effect transistors) som används i dagens cmos-kretsar. Med en välkonstruerad tfet-lösning tror forskarna att energiläckagen i viloläge näst intill kan elimineras helt.

Steeper koordineras av schweiziska Ecole Polytechnique Federale de Lausanne-universitetet. Med i projektet finns även IBM Research i Zurich och Infineon Technologies. Global Foundries tros även vara på ingående.

energieffektiv grön it
Enligt EU står enheter i viloläge för omkring tio procent av vår totala energiförbrukning. Illustration: IBM Research