Techworld har tidigare skrivit om den löst sammanhållna internetgruppen Anonymous, som under hösten gått till angrepp mot film- och musikindustrins företrädare Motion Picture Association of America (MPAA) och Recording Industry Association of America (RIAA). Detta via distribuerade överbelastningsattacker (ddos) som gjort de omöjligt att komma åt representanternas sajter.
Dessa attacker har nu trappats upp med en ny ddos-baserad angreppsvåg utformad för att protestera mot nedstängningen av fildelningstjänsten Limwire. RIAA går i skrivande stund inte att nå.
Anonymous motiverar ddos-attacken mot RIAA, kallad Operation Payback, med ”Detta kan inte ignoreras” och säger vidare ”Om Limewire försvinner idag, vad stoppar Demonoid från att försvinna imorgon? Eller att The Pirate Bay blir måltavla dagen efter det?”.
Det var den 26 oktober som den amerikanska domaren Kimba Wood utfärdade ett tillfälligt förbud mot Limewire som innebär att verksamheten inte längre får tillhandahålla sina tjänster. Förbudet syftar till att stoppa verksamheten till dess att en rättslig utredning hunnit granska vilka skador tjänsten orsakat film- och musikindustrin, samt vilken typ av kompensation som kan vara aktuell.
Mjukvaruklienten Limewire version 5.5.11 och framåt har stängts av via en bakdörr som Limewire lagt in i de senaste versionerna. Äldre versioner fungerar dock fortfarande och kan inte stängas av såvida inte användare uppgraderar till en nyare utgåva.
Ett besök på Limewires sajt resulterar i skrivande stund också i en notis om rättslig utredning som i korthet förklarar distributionen av fildelande mjukvaror stoppats och att utdelning av upphovsrättsskyddat material är olaglig. Denna notis lär sannolikt kvarstå under den tid som utredningen pågår.
Ddos-angreppen från Anonymous är dock inte nya. De första attackerna mot industrins representanter utfördes redan den 24 september och har sin upprinnelse i att en indisk antipiratfirma, Aiplex Software, anlitats av filmföretag i USA för att motverka fildelande verksamheter. Antipiratfirman använde sig själv av ddos-attacker mot piratvänliga sajter, vilket fick Anonymous att reagera.
Två veckor senare uttalade sig också en juristfirma, ACS:Law, i hånande ordalag mot en ddos-attack som gruppen riktat mot firmans sajt. Gruppen svarade med att hacka firmans mejlserver och lägga ut dess kompletta mejltrafik som en filtorrent på The Pirate Bay.
Vad den långtgående effekten blir av den senaste ddos-attacken mot RIAA återstår att se.