Brittisk slogan för flottan.

Försvara, avskräck och besegra. Så lyder mottot på den brittiska flottans webbsajt. Huruvida detta går att ta på fullt allvar eller inte kan debatteras. En rumänsk hacker som kallar sig för Tinkode säger sig nämligen ha hackat sajten och via intrånget publicerat en lista på användarnamn och lösenord.

På den hackade sajten finns också ett budskap som ser ut att bekräfta angreppet: ”Väsentligt underhåll gällande webbsajten Royal Navy pågår. Var vänlig återkom senare”.

Den rumänska hackaren har själv tagit på sig ansvaret för intrånget, som baserats på så kallad sql-injektion. Det är via ett Twitter-inlägg som han den 5 november publicerat länkar till sidor som visar användarnamn och lösenord, inklusive inloggningsuppgifter som ger administratörsrättigheter.

En talesman för den brittiska flottan säger dock att ingen egentlig skada har orsakats och att den information som läckt ut inte är konfidentiell.

Graham Cluley, teknikkonsult på it-säkerhetsföretaget Sophos, är lite mer kritisk: ”Försvarsministeriet hade tur denna gång. De som legat bakom hacket ser ut att ha varit mer motiverade av att orsaka ofog än att skada”, säger han i ett uttalande.

Cluley varnar också för att hackarna kunnat försätta den brittiska flotta in en betydligt sämre situation genom att installera spionprogram som infekterar besökarnas datorer.

Enligt sajten Zone-h, ska Tinkode ha hackat 52 separata sajter under de senaste 12 månaderna, inklusive sajter tillhörande småföretag och sajter med vuxeninnehåll.