Det finns ett stort intresse ute bland företagen att gå från en äldre version av Windows till nya Windows 7. Problemet är att man också vill att äldre program ska fungera på den nya plattformen, så som applikationer som är specialskrivna för Internet Explorer 6.

Mellan 2001 och 2006 lyckades Microsoft övertyga många organisationer och fristående utvecklare om att ta fram applikationer som utnyttjar funktioner som är unika för Internet Explorer 6, skriver Gartners analytiker Michael Silver och David Mitchell i sin rapport ”Solving the IE6 Dilemma for Windows 7”.

I rapporten listas olika lösningar på problemet. Den bästa men också mest komplicerade lösningen är att uppgradera IE6-programmen eller att helt enkelt ersätta dem med andra applikationer som kan köras i moderna webbläsare.

Det finns också möjlighet att ta hjälp av en virtuell miljö. Gartners klienter rapporterar att Microsoft i många fall rekommenderar dem att köra Microsoft Enterprise Desktop Virtualization som kräver Windows Software Assurance och Microsoft Desktop Optimization Pack, samt en virtuell Windows XP-maskin på varje dator. Detta kan man läsa i Gartners rapport.

Enligt siffror från Net Applications är det fortfarande så att version 6 av Internet Explorer är större än version 7. Allra störst är dock Internet Explorer 8.