Precis som Linuxdistributionen Ubuntu bygger på Debian bygger nykomlingen Fusion på Fedora.

Problemet med Fedora är att Linuxdistributionen är konservativ och innehåller inte mjukvara som inkräktar på eventuella mjukvarupatent. Av den anledningen är fungerar inte vissa grundläggande funktioner från start som exempelvis viss video- och ljuduppspelning.

Lösningen är att manuellt lägga till mjukvaruarkivet rpmfusion.org.

Fusion är en remix på Fedora fast där distributionen redan från början är preparerad med mjukvara som bland annat möjliggör dvd-uppspelning, en version av ritprogrammet Gimp som är mer likt Photoshop, Playonlinux för bättre spelupplevelse.

Fusion kommer också med Firefox 4.0 beta, F-Spot, K3B för dvd och blu-ray-bränning, Gwibber, Tomboy, filhanteraren Krusader och Dropbox.

Initiativtagaren till Fusion skriver på projektets blogg att han hade för avsikt att lyfta projektet till de 50 mest intressanta Linuxdistributionerna på sajten Distrowatch. Nu har Fusion klättrat till plats nummer åtta, tätt efter Red Hat, och kvalar således in bland de tio mest populära Linuxdistributionerna.

Mest populära enligt Distrowatch är Fedora följt av Mint, Ubuntu, Opensuse, Debian, Sabayon, Red Hat, Fusion, Arch och Pclinuxos.

Fusion är ännu inte släppt skarpt men har en släppkandidat ute för nedladdning. Den skarpa versionen som bygger på Fedora 14 ska komma inom några veckor.