Dean Hachamovitch som är ansvarig för Microsofts Internet Explorer-grupp skriver i sin blogg att prestandatester av webbläsare i bästa fall inte är särskilt användbara, och i sämsta fall är direkt missledande. I samma stund framhäver han färska testresultat från javascript-testet SunSpider för en förhandsversion av Internet Explorer 9.

– Vi anser att man borde testa webbläsarprestanda i någon typ av verkligt scenario. Sådana tester involverar att man använder alla system i en webbläsare istället för att bara titta på enskilda isolerade system. Att använda ett fåtal funktioner för att få en total överblick över prestandan är lika dumt som att köra Acid-tester för att kontrollera kompatibilitet med standarder, skriver Dean Hachamovitch.

Han kallar också Mozillas påstående om att de bygger en snabbare version av Firefox för ”udda”, eftersom Mozilla rapporterar poäng från en javascript-motor i ett enkelt skal och inte från den kompletta webbläsaren.

Detta är inte första gången som Dean Hachamovitch sågar javascript-tester. I samband med utvecklingen av Internet Explorer 8 för två år sedan kallade han prestandafajten mellan konkurrenter som Mozilla och Google för en dragkamp som Microsoft inte var intresserade av att delta i.