Cloud Steelhead från Riverbed Technology är en ny mjukvarulösning som lovar höja nätverksprestandan inuti en tjänsteleverantörs publika moln.

- Användarna får nu samma prestanda som de är vana med i det privata molnet, med högre hastigheter och reducerad bandbredd, säger Riverbeds nordiske säljchef Per Sölvager.

En nyckelfunktion i lösningen är mjukvaran Steelhead Discovery Agent som enklare ska integrera wan-optimering i virtualiserade molnmiljöer. När det är möjligt kan mjukvaran automatiskt styra om wan-trafik till Cloud Steelhead i molnet, även om ip-adresser eller subnät ändras.

riverbed cloud steelhead

Cloud Steelhead fungerar med existerande Steelheadprodukter och ska inte kräva några förändringar i befintlig it-arkitektur. Hantering, licenser och uppdateringar sköts via en särskild molnportal där det även enkelt går att skapa nya instanser och klona existerande inställningar.

Lösningen lämpar sig endast för de som redan har Steelheadutrustning i sin it-miljö. En annan begränsning är att den i dagsläget endast fungerar med Amazons EC2 och Virtual Private Cloud.

- Vi följer kundernas efterfrågan och kommer att bredda utbudet framöver. Amazon är bara början, betonar Per Sölvager.

Som exempel nämner Riverbed sin nya molnlagringsaccelerator Whitewater som sätter fart på backup och återställning i det publika molnet. Här samarbetar Riverbed med Amazon, AT&T och lagringsjätten EMC. När wan-optimeringen når andra moln än Amazons sägs inte.

Cloud Steelhead går att köpa i dag som prenumerationsbaserad tjänst där bindningstiden ligger på tre, sex eller tolv månader. Exakta prisuppgifter saknas.