Servertjanster i molnet

Det finns tider på året när ni måste producera mycket mer it-tjänster för organisationen än normalt. Företag med en webbshop kan till exempel få en extrem topp veckorna innan jul. Ett klassiskt problem är att hantera toppen utan att för den delen ha för mycket resurser under resten av året. En synnerligen intressant lösning på problemet har dykt upp under senare år – molnservertjänster. Du kan hyra en eller fler virtuella maskiner under en begränsad tid, eller för all del, permanent.

Du måste skilja på molnen
Du bör vara observant på att det finns subtila skillnader mellan olika tjänster som utger sig för att vara molntjänster. Google App Engine och Microsoft Windows Azure tillhandahåller en applikationsmiljö där du inte kan administrera servern i sig. För vissa är det en fördel, för andra inte. Åtminstone vad gäller Azure krävs det även ibland omkodning av din applikation för att den ska kunna snurra på plattformen. En primitiv variant på den här typen av tjänst är de webbhotell som funnits i många år nu. En annan, mer utvecklad variant är olika typer av ”hosted applications” som Exchange, ekonomisystem, säljstödsapplikationer, e-postsystem samt Google Docs och Apps.

Applikationsserver i molnet, av typen Google App Engine, är den vanligaste formen av servertjänst i molnet i dag, och den ger som sagt små möjligheter till egen administration, på gott och ont. Ett flertal leverantörer hyr ut virtuell server i molnet, till exempel Rackspace, Sungard, Amazon och GoGrid, och ännu fler är på gång, till exempel Microsoft. Många har drivit automatiseringen långt på så sätt att allt som krävs för att skaffa en server är ett kreditkortsnummer och att du fyller i ett webbformulär. I vårt test har vi fått med tre leverantörer – två från Sverige, Donator och DGC, samt den internationella molnjätten Rackspace.

Scenario


Det medelstora företaget med webbshop vill möta
sin produktionstopp veckorna innan jul med virtuella servrar i molnet. De vill ha tillgång till hela serverns operativsystem och kunna styra servern med hjälp av leverantörens administationssystem. Företaget vill helst kunna sköta servrarna på egen hand, och de har krav på bra support och tydligt sla-avtal. De vill helst garanteras datalagring i Sverige.

1 Donator Virtuell Server


Donator är en av de svenska tjänsteleverantörer som du kan hyra en virtuell server av. Med serverhallar i Sverige är du garanterad att data stannar i landet och Donator erbjuder ett brett utbud av online- och molntjänster – dit hör till exempel det klassiska webbhotellet, domänregistrering, e-post-drift i molnet, mobila lösningar, co-location, outsourcing och förstås uthyrning av både fysiska och virtuella servrar. Allt efter kundens önskemål kan Donator bidra med uthyrning av fasta fysiska servrar, alltså dedikerad hårdvara eller virtuella dito på delad hårdvara.

Vsphere
Donator erbjuder en instans av Vsphere Client som administrationsgränssnitt för kunderna. Är man van vid Vmwares verktyg är det helt ok, annars inte.

Vi har koncentrerat oss på de virtuella servrarna. Donator använder Vmware Vsphere 4.1 som sin virtualiseringsplattform och hypervisor, och som en konsekvens av det ska kunderna använda Vsphere Client för administration av sina virtuella servrar. Vsphere Client finns både som Windows-applikation och i en webbversion – vi testade endast applikationen.

För att kunna ansluta vSphere Client till Donators system krävs att vi först ansluter över vpn. Bra av Donator att hjälpa till med vpn-klient för dem som saknar det.

Valet av Vsphere Client som kund-gui är något udda, men visst funkar det. Det finns andra sätt att låta kunderna administrera sina servrar, även om man använder Vsphere som virtualiseringsplattform – DGC använder till exempel Vmware Cloud Director. Det finns ett api till Vsphere som tillåter tredje part att utveckla egna administrationsgränssnitt. Det kostar förstås mer pengar, men kan vara värt det.

Nu menar vi inte att det är fel att Donator har fastnat för Vsphere Client – det är tvärt om en fördel om kunden är van vid Vmware, vilket är vanligt i dag. De som aldrig sett insidan på ett Vmware-system får det ju naturligtvis lite värre, och då kan det tyckas att Vsphere Client är ett sämre val på grund av att det är krångligare att komma igång med än med till exempel det egenutvecklade gränssnitt som Rackspace utvecklat. De flesta lär dock troligen trivas med Vsphere Client, som är ett kompetent administrationsgränssnitt.

Utgråat – känns snopet
Nu är det mesta i administrationsgränssnittet utgråat på grund av att kunden naturligtvis endast har begränsade rättigheter i virtualiseringssystemet. Det känns lite snopet när man ser vilka möjligheter det egentligen finns. Anslutningen i sig säkras antingen med ett smart kort och ad-anslutning eller med det vanliga sättet med användarnamn och lösenord – bägge över en vpn-lina.

För att användarnamn och lösenord ska fungera måste vi först ansluta över ipsec och Donator är förutseende nog att skicka med en vpn-klient från Cisco. Det hela är alltså förknippat med en del krångel i början, men med vpn-kopplingen uppe är det som att vi satt på samma nätverk som administrationssystem och virtualiseringsplattform. I det andra anslutningssteget med Vsphere Client behöver vi alltså bara skriva in ett värdnamn att ansluta till, inte ett helt fqdn.

Donator Virtuell Server är en tjänst du köper efter en förhandling med Donator, det räcker alltså inte bara med att klicka på en webbsida och uppge kreditkortsnummer. Tjänsten skräddarsys efter dina önskemål, men det innebär också många gånger ett ganska stelbent arbetssätt. Till exempel kan du inte på egen hand skapa nya servrar när det passar dig.

"Donator är otydliga i svaren både vad gäller prissättning och slanivå."

Mycket snack, lite verkstad
Det krävs ett telefonsamtal för att skapa en ny server, och samma sak gäller för så gott som du vill hitta på. Donator uppger att vi kan konfigurera om storleken på de virtuella diskarna under drift, men även den funktionen är stoppad. Vi kan inte heller lägga till en ny disk. Talet om flexibilitet, växa dynamiskt och fina visioner om molnets egenskaper blir lite avsnoppat.

Om vi däremot stänger ned den virtuella maskinen kan vi göra ändringar i cpu och minne, men fortfarande inte utöka den befintliga disken eller lägga till fler.


Donator låter dig skapa nya virtuella maskiner efter behag, men vill att du ringer ett telefonsamtal varje gång – man vill knyta en nära relation sina kunder.

Dessutom är Donator otydliga i svaren både vad gäller prissättning och sla-nivå. Det kan ju tolkas både bra och dåligt (allt är förhandlingsbara), men vi gillar inte att informationen är så knapphändig.

Sammantaget är molnleverantören du knyter avtal med efter förhandling och skaffar dig ett skräddarsytt system med de förutsättningar för ”hårdvara”, support och sla ni kommit överens om.
Det är så Donator vill ha det. Donator är inte företaget du hyr server av per timme.

Tekniken är bra, det känns snabbt att jobba mot Donators system trots taskiga internetförbindelser och vi gillar att jobba i Vsphere Client. Synd bara att ett så bra användargränssnitt endast används som read-only, för skapande och ändrande får du inte göra själv här.

De största väljer Xen Source


Trodde du också att Vmware kammat hem kontrakten till de största datacentren – glöm det. Vmware är klart störst i medelstora och stora sammanhang, men Xen Source är störst i mega-sammanhang. Utan att göra anspråk på någon vetenskaplighet så återspeglas det här i vårt test. Donator och DGC, långt ifrån några småttingar, använder Vmware som virtualiseringsplattform.
Rackspace med datacenter i kärnreaktorklass – det ryktas att Rackspace har datacenter som drar lika mycket ström som stora internationella flygplatser – använder Xen Source. Det beror inte på att Vmware inte duger rent tekniskt, utan på att det blir för dyrt med licenserna. Med Xen Source betalar du inte för licenserna, och vad Vmware skulle ta för att virtualisera datacenter av fotbollsplansstorlek vill jag helst inte veta.
Enligt välinformerade källor gäller det så gott som alla de riktigt stora datacentren, till exempel Amazons. Vad Goole gör vet få utomstående, men källorna säger att det är dumt att uppfinna hjulet igen, och ser spjuveraktiga ut. Och det är väl i och för sig allmänt vedertaget att Google använder någon variant av Xen.
Men Hyper-V då? Jodå, när Microsoft måste äta sin egen hundmat av märket Azure förekommer plattformen i riktigt stora sammanhang, men få eller ingen väljer systemet frivilligt i mega-sammanhang.

2 DGC Solutions Virtuell Privat Server


Minns ni när det gick att köpa en pc från DGC? Vi har fortfarande kvar ett par datorlådor med loggan på, från tiden då DGC mer eller mindre var ett källarföretag. Att det skett en och annan förändring även av innehållet i företaget DGC är nog veckans understatement.

DGC anvander Vmware
DGC använder Vmware Vsphere som virtualiseringssystem i sina datacenter och ger dig som kund Vmware Cloud Director för administrationen av dina virtuella servrar. Det fungerar utmärkt.

DGC:s produkt Virtuell Privat Server liknar till viss del alternativet från Donator. Men DGC är ännu mer hemlighetsfulla – de vill först inte alls avslöja priset för oss, utan hänvisar till att det är individuell prissättning som gäller. Dock bedyrar man att det blir betydligt billigare att hyra kapacitet från dem än att drifta servrarna och applikationerna i egen regi, men hur ska man kunna veta det när de inte ens kan ange ett från-pris? När vi till slut får fram en prisuppgift är det efter långdragen övertalning.

Inte heller DGC är alltså företaget du ska vända dig om du vill hyra virtuell server per timme och betala med kreditkort. Vill du samarbeta med DGC bör du vara befintlig kund i något annat sammanhang, eller vara ett ”seriöst företag”. Även rent tekniskt finns likheter med Donator eftersomVmware Vsphere 4.1 finns i botten av virtualiseringssystemet även här.

"Vi kan inte göra speciellt mycket med maskinerna under drift"

Bra verktyg bifogas
Men där Donator skickar med Vsphere Client, virtualiseringssystemets egna administrationsgränssnitt, väljer DGC att ge kunden det mer lämpliga Vmware Cloud Director – mer lämpligt eftersom Cloud Directors direkta uppgift verkligen är att ge kunderna ett administrationsverktyg i leverantörernas moln. Det märks hela vägen. Cloud Director är riktigt trevligt att arbeta med, och borta är känslan av ett rejält strypt Vsphere Client.

Och hos DGC får man dessutom lite extra. Man tillåts till exempel skapa nya maskiner, vilket tar lite längre tid och är lite krångligare (man går igenom en guide) än hos Rackspace, men vi uppskattar möjligheten.

Vi kan inte göra speciellt mycket med maskinerna under drift, utan måste stanna dem för att öka på minne och/eller cpu. Administrationsgränssnittet känns hyfsat snabbt – det är i alla fall inte segt, men i dessa sammanhang märks det skillnad på prestanda i Vmwares konsol och rdp – rdp känns betydligt snabbare.

Även vi hos DGC får lite mer stöd åt eget konfigurerande och skapande av nya maskiner, så känns inte DGC:s moln heller särskilt dynamiskt, elastiskt och smidigt. Det känns helt enkelt som att du sitter och administrerar virtuella maskiner i ditt egen datacenter, fast med tumvantar på eftersom kontrollen inte ligger i dina händer. Och det är ju faktiskt ganska nära sanningen.


En riktigt snygg finess som vi får tillgång till med DGC är att vi genom Cloud Director kan skapa oss en egen uppsättning administratörer och användare. Mycket bra.

99,99 % upptid
Liksom Donator kan DGC erbjuda kunden en bred flora av tjänster från outsourcing, co-location, webbhotell och drift att applikationer, både på dedikerad hårdvara och virtualisering på delad hårdvara. DGC är mer hemliga med priset än Donator, men de är mer informativa vad gäller support och sla. Det finns fler support-avtal att välja bland och även sla-nivån kan justeras mellan direkt dåliga 99,0 procent (det vill säga 3–4 stopp per år) till hyfsade 99,99 procent.

Om vi summerar intrycken av DGC:s molnservertjänst så kan man säga att den är besläktad med Donator, men ger mer i form av konfigurerbarhet, bättre administrationsgränssnitt och kraftigare virtuella maskiner. Däremot är det svårt att bilda sig en uppfattning om huruvida tjänsten är prisvärd eller inte. Låter DGC som leverantören för dig, så har du troligen långa förhandlingar framför dig.

3 Rackspace Cloudservers


Rackspace är en av de verkligt stora elefanterna i branschen. I det här testet får de representera en hel kategori av moln dit även till exempel Amazon EC2 och GoGrid hör, av den enkla anledningen att principen i stort set är densamma. Hittills i testet har vi haft att göra med svenska molnleverantörer med adresser i Askim och Uppsala. De firmorna går det att tala med och förhandla med och du kan säkert också få en personlig teknisk kontakt och support. Allt handlar om hur mycket du är beredd att betala.

Rackspaces egenutvecklade användargränssnitt fungerar bra, även om responsen i systemet är ganska segt. Men en ny server tar bara en handfull sekunder att skapa.

Rackspace verkar ha någon form av representation i Sverige, exakt vilken har vi inte rett ut, men de har i skrivande stund inget datacenter inom EU där svenska företag kan beredas plats. Under hösten kommer det att färdigställas ett datacenter i England, men innan dess får vi finna oss i att våra virtuella maskiner med tillhörande data hamnar på andra sidan Atlanten, lätt åtkomliga för diverse amerikanska säkerhetsmyndigheter.

I fallet Amazon är det ännu värre – du kan glömma allt vad mänsklig kontakt heter. Vi journalister är rutinerade på att skaka fram kontakter, men vi gick ordentligt bet på Amazon – i Sverige såväl som England, som lär vara det närmsta området där Amazon har ett kontor. Rackspace är snäppet bättre, men med jättarna är det helt tydligt en helt helt annan typ av affärsrelation som gäller, jämfört med en svensk aktör.

Bra upptid men noll support
Rackspace uppger i sla-dokumentet att de garanterar 100 procent upptid, vilket är nonsens då det i nästa mening står att det inte gäller planerad nedtid. Hur lång den planerade nedtiden kan vara framgår inte, men vi har en känsla av att upptiden hos Rackspace är riktigt bra. De har sådana resurser att vi har svårt att tro att just din maskin skulle drabbas av att de uppgraderar minnet på en av servrarna.

Den support som Rackspace kan ge är knappast mycket mer än noll. Man säger att support endast kan ges för ”hypervisornivån och nedåt [i systemstacken, reds tillägg]”. Vi kan inte tolka det på annat sätt än att Rackspace ser till att infrastrukturen med hårdvara och virtualiseringsplattform fungerar som den ska, men att du får sköta allt från och med gästmaskinens operativsystem och uppåt, även din tjänst alltså, på egen hand, på egen risk.

Så glöm personlig service och kontakt, inträffar något fel på operativsystemet eller din applikation får du klara dig själv, och sla:t är minst sagt luddigt. Det här låter inte så lockande va? Nej, kanske det, men det beror på. Det är kanske precis vad du är ute efter. Alla måste inte tas omhand av vattentäta sla:er och vadderad support. Dessutom är prismodellen väldigt transparant och förutsägbar; man betalar helt enkelt x antal kronor per timme. Den enklaste servern kostar drygt 70 kronor per månad – det är svårt att komma runt att det är extremt billigt.

Med Rackspace når du molnet snabbt och smidigt. Du behöver en server och det nu. Gå in på Rackspace.com med ditt kreditkort mellan tänderna. Klicka dig igenom ett litet formulär, ange ditt kortnummer, klicka på godkänn och kolla därefter din inkorg. I ett e-postmeddelande finns nu en länk till det webbaserade administrationsgränssnittet och du har fått ett användarnamn och ett lösenord – du är igång. Det enda vi anger när vi skapar en server är operativsystem, arbetsminne och hårddiskyta. Cpu sköts automatiskt – ju mer du behöver ju mer får du. Var vår server finns? Var data lagras? Inte en blekaste aning, och många bryr sig inte speciellt mycket om det heller.

Även ett barn fattar
Administrationsgränssnittet är enkelt och användarvänligt. Det är en egenutvecklad webbadministration vars syfte verkar vara att även barn ska kunna administrera servrar i molnet. Som en extra krydda finns detta administrationsgränssnitt även som app till Iphone och Ipad.

Rackspace bygger sin virtualisering på Xen Source, men att det snurrar ett Xen-system i bakgrunden är inget du märker eller behöver bry dig om. Det som är viktigare är att administrationen är seg på gränsen till att man tröttnar. Responsen i webbgränssnittet är störande slö, troligen beroende på att vi sitter långt från servern. Däremot är funktionerna i administrationen fördömligt snabba – att skapa en ny server, efter att du valt konfiguration, tar en handfull sekunder. Rackspace är klart snabbast av produkterna i testet på det här området.


Rackspace kompenserar den opersonliga relationen med kunderna med ett flertal funktioner som ska få dig att känna dig trygg. Det fungerar.

Den otrygghet som kan tänkas uppstå av bristen på personlig kontakt och support försöker Rackspace kompensera på olika plan genom att vara öppna med nyttig information och tillhandahålla alternativa kanaler för support, som forum, kunskapsbaser och live chat. Vi tycker det fungerar riktigt bra. Visst, på Donator kanske du kan få din personliga supporttekniker och på DGC kanske du kan bli tjenis med ESX-Jonny, men å andra sidan har de företagen skandalöst dåligt med webbinformation om sina system.

Rackspace däremot ger du fortlöpande information om hälsan för de olika datacenter som företaget driver, du ser var dina servrar bor (våra fanns på ORD-1, vilket vi tolkar som Chicago), du ser bra statusinformation för dina servrar, det finns vettiga diagnostikverktyg och uppdaterad statistik på hur mycket resurser dina servrar drar. Fakturan kommer inte som en överraskning eftersom du kan se ditt saldo minut för minut.

Så gjorde vi testet


Vi bad leverantörerna att lägga upp konton åt oss i deras molntjänster och låta oss administrera våra virtuella servrar i sina administrationsgränssnitt. Vi har bedömt tjänstens enkelhet och smidighet, vilka funktioner och finesser där finns, vilka sla:er tjänsterna erbjuder, var data fysiskt lagras, vilka operativsystem som erbjuds, hur vi kan expandera eller krympa vid behov och hur vi kan laborera med ”hårdvaran”. Viktigt är också hur vi kan ansluta till servern på ett säkert sätt, samt om vi kan ansluta servern till våra interna resurser som till exempel vår domän.

TechWorlds slutsats


Vi är inte helt nöjda med någon av tjänsterna – de har alla fel och brister, men också förtjänster. Fick vi fantisera ihop en lösning skulle vi välja Rackspace på ett datacenter i Sverige, med de möjligheter till samarbete och personlig service som Donator och DGC kan ge. Men det går ju inte, förstås.

För dig som potentiell kund är de centrala frågorna om det är viktigt var data fysiskt lagras, samt om det är viktigt med en nära relation med leverantören. Om svaret är ja på bägge, kan du bortse ifrån Rackspace, och med all sannolikhet även Amazon, GoGrid, Sungard med flera jättar.

Men vi måste utse en vinnare, och för vår del, på det sättet vi jobbar, med de krav vi ställer, är Rackspace ändå nummer ett.

Den här artikeln var tidigare låst om man inte betalade. Nu kan du läsa den gratis i sin helhet här på webben.


Fakta

Leverantör: Donator AB
Kontakt: www.donator.se
Cirkapris: Från 375 kr per månad.
Administrationsgränssnitt: Vmware Vsphere Client (Windowsapplikation och webb)
Fjärråtkomst till server-OS: SSLVPN, RDP, SSH
Anslutningssäkerhet: AD-autentisering med smartcard eller användarnamn/lösenord.
Separationssäkerhet: Microsoft Hosted Messaging and Collaboration, rollbaserad Hosted Active Directory, separat vlan vid behov.
Dataplacering (location) i Sverige/EU: Ja
Minimiserver: 1 vcpu
Maxiserver: 4 vcpu:er
Virtualiseringssystem: Vmware Vsphere 4.1
Operativsystem: Microsoft Windows, Linux, Novell Netware, Solaris, Free BSD
Omkonfigurering av minne/cpu/disk under drift: Nej
Support: Kontorstid eller 24/7.
Betalning med kreditkort: Nej
SLA: 99,99 %
Intern anslutning via IPSEC: Ja
Anslutning till AD/LDAP: Ja
Applikationsbegränsning: Olaglig, stötande eller på annat sätt skadlig verksamhet kan stängas ned.

+Goda möjligheter till personlig relation, lagring i Sverige.

- Inget automatiskt skapande av vm:ar.
Vsphere Client är overkill.


BETYG: 50 av 100

Administration
12 av 20
Funktioner och finesser
10 av 20
Support
16 av 20
Säkerhet
18 av 20

Leverantör: DGC Solutions AB
Kontakt: www.dgc.se
Cirkapris: Från 595 kr per månad.
Administrationsgränssnitt: Egen Vcenter-konsol,
Vmware Cloud Director, eller via servicedesk.
Fjärråtkomst till server-OS: RDP, SSH m fl beroende på OS. Konsol via vCenter.
Anslutningssäkerhet: SSL och VPN
Separationssäkerhet: Bl a genom vlan och Vshield Edge i Vcloud, diverse interna lösningar för logisk och fysisk separation av nätverk och lagring.
Dataplacering (location) i Sverige/EU: Ja
Minimiserver: 1 vcpu, 1 MB ram och 1 GB hdd.
Maxiserver: 6 vcpu, 255 GB ram, 2 TB hdd.
Virtualiseringssystem: Vmware Vsphere 4.1 + Vcloud Director
Operativsystem: Allt som stöds av Vmware ESX genom kundens avbildningar och virtuella appliances. Windows SPLA-licens och flera Linux från DGC.
Omkonfigurering av minne/cpu/disk under drift: Ja, om funktionen stöds av operativsystemet.
Support: Från 7–19 vardagar till 24/7/365 beroende på avtal.
Betalning med kreditkort: Nej
SLA: Mellan 99,0 % och 99,99 % beroende på avtal.
Intern anslutning via IPSEC: Ja
Anslutning till AD/LDAP: Ja
Applikationsbegränsning: Övervakning av alla servrar. Olaglig, stötande eller på annat sätt skadlig verksamhet kan stängas ned. Erbjuder ej generell hyra av server, endast befintliga kunder och seriösa företag kan hyra.

+ Bra administrationsgränssnitt med goda prestanda, bra teknik och support.

- Bygger mycket på nära relation med kunden, inga prisuppgifter.


BETYG: 60 av 100

Administration
14 av 20
Funktioner och finesser
12 av 20
Support
18 av 20
Säkerhet
16 av 20

Leverantör: Rackspace US, Inc.
Kontakt: www.rackspace.comBäst i test
Cirkapris: Ca 75 kr per mån (10 öre/h) för minimiserver med Linux, till 5 300 kr per månad (7,25 kr/h) för maximiserver med Windows Server.
Administrationsgränssnitt: Egenutvecklad webbaserad administrationsportal. Även iPhone-app.
Fjärråtkomst till server-OS: RDP, SSH samt konsol från administrationsportalen.
Anslutningssäkerhet: SSL till portalen, kunden kan på egen hand konfigurera vpn till enskilda servrar.
Separationssäkerhet: Fysisk separation på kärnnivå i hypervisorn.
Dataplacering (location) i Sverige/EU: Nej, men
under uppbyggnad i England, klart i slutet av 2010.
Minimiserver: Linux: 256 MB ram/10 GB hdd. Windows 1 GB ram/40 GB hdd. Vcpu tilldelas beroende på last.
Maxiserver: 15,5 GB ram/620 GB hdd. Vcpu tilldelas beroende på last.
Virtualiseringssystem: Öppen källkod-Xen för Linux, Citrix Xen Server för Windows.
Operativsystem: Windows, 7 olika Linux och Oracle EL.
Omkonfigurering av minne/cpu/disk under drift: Minne och disk kan skalas upp och ned i Linux, bara upp i Windows, cpu är fast.
Support: Endast från hypervisornivå och nedåt i stacken. Fullt administrerad support kommer i Sverige innan årsskiftet.
Betalning med kreditkort: Ja
SLA: I princip 100 %, utom vid planerade underhållsarbeten och liknande. Vid hårdvarufel ska en reparation vara klar inom 1 timme.
Intern anslutning via IPSEC: Ja
Anslutning till AD/LDAP: Ja
Applikationsbegränsning: Inga tekniska begränsningar, men olagligheter och dylikt stoppas.

+ Snabbt och enkelt. Användarvänlig administration med god överblick.

-Anonym relation utan personlig service, datalagring utanför Sverige, vag sla och support.


BETYG: 62 av 100

Administration
16 av 20
Funktioner och finesser
16 av 20
Support
14 av 20
Säkerhet
16 av 20