När Firefox 4 (beta 7) drar igång märks det direkt att webbläsaren fått sig en ordentlig översyn. Fönstret dyker upp snabbt och gränssnittet är avskalat, med mer utrymme för webbinnehållet. Att Google står som huvudsaklig inspirationskälla för det minimalistiska gränssnittet är uppenbart.

Menyraden har i Windows Vista och 7 ersatts av en färggrann Firefox-knapp och flikarna ligger numera i topp, likt Opera och Chrome. Statusraden i botten är helt borta och förhandsvisningen av en länk syns nu uppe i adressfältet.

Den som föredrar det klassiska utseendet kan återställa de flesta komponenterna efter eget tycke och smak.

Det går undan
Jämfört med version 3.6 går surfandet nu betydligt snabbare och webbläsaren känns riktigt rapp. Förbättringen i hastighet ska främst tillskrivas Mozillas nya javaskriptmotor Jägermonkey.

Till detta kommer direct2d-hårdvaruacceleration som sätter fart på sidor med mer grafiktungt webbinnehåll, vilket nu också erbjuds Windows XP och OS X via directx respektive webgl.

Mozilla har också lagt stor vikt på html5-funktioner till glädje för webbutvecklarna. Opentype ska ge snyggare typsnitt på webbplatserna, 3d-grafik hårdvaruaccelereras via webgl och inkluderat är även hd-videoformatet webm.

Tillägg är förstås fortfarande en central del av Firefox och dessa ska tillsammans med moduler och teman nu hanteras överskådligt i en separat flik, till skillnad från det lilla fönstret i tidigare versioner.

På tal om flikar vill Mozilla nu göra oss lite mer ordningssamma. En liten knapp uppe till höger tar dig till Panorama-läget på bilden här ovanför, där du kan hantera, gruppera och söka bland alla dina öppna flikar, likt ett virtuellt skrivbord. Hur användbart funktionen är i praktiken är högst individuellt, men lär garanterat tilltala den som alltid bollar med många flikar.

Betydligt fler kanske har nytta av Firefox Sync som låter användaren synkronisera favoriter, historik, lösenord och inställningar mellan flera datorer genom att allt lagras på nätet. En bekväm funktion nu när det populära tillägget Xmarks ser ut att gå mot nedläggning.

Några frågetecken
Minnesanvändningen klättrar ofta iväg uppåt vid en längre tids användning även med bara ett fåtal flikar aktiverade. Om det beror på extra verktyg för buggrapporter eller någon minnesläcka är okänt.

En förbättrad kraschhanterare lovar förhindra att tillägg som Flash sänker hela webbläsaren, men andra fel lyckas vid ett par tillfällen göra just detta. Samtliga flikar återställdes utan problem vid omstart.

Mördande konkurrens
Firefox 4 främsta konkurrent denna gång lär bli ett lovande Internet Explorer 9. Spontant liknar de två webbläsarna varandra väldigt mycket till utseende, hastighet och funktionalitet.

Internet Explorer 9 integrerar sig bra med aktivitetsfältet i Windows 7 där en sida kan dras fästas som en permanent länk med platsspecifika snabbkommandon. Det saknar tyvärr Firefox 4.

När det gäller Acid3-testet för webbstandarder och diverse html5-tester är det annars relativt jämnt lopp mellan Firefox 4 och Internet Explorer 9. Olika testverktyg gynnar som vanligt webbläsarna olika bra.

Slutsats
Kraven på dagens webbläsare är höga både av prestandamässiga och säkerhetsmässiga skäl. En färsk global undersökning pekar på att 7 av 10 användare kör den nyaste webbläsaren. 95 procent av de som svarade i vår tillhörande webbenkät sade sig göra detsamma.

Firefox 4 ser av allt att döma ut att bli en frisk uppdatering, men den officiella lanseringen är fortfarande några månader bort. Det återstår att se om uppdateringarna räcker för att användarna ska stanna kvar.

Fakta

Beta 7 är versionen som vi testkör och som också innebär Feature Freeze för utvecklarna. Beta 8 släpps i dagarna men ska således främst bjuda på trimmad prestanda och färre buggar, utan att tillföra ytterligare funktioner.

Firefox 4 beta 7 finns till Windows, Linux och OS X. Nytt är att webbläsaren nu även kommer i 64-bitarsversioner för den som önskar.

Den slutgiltiga versionen av Firefox 4 väntas släppas i början av 2011.

Plus:

  • Riktigt snabb
  • Stort stöd för webbstandarder
  • Inbyggd synkronisering av länkar och inställningar

Minus:

  • Minneshungrigt
  • Kraschad flik sänker fortfarande hela webbläsaren