optiska medier

Kassettband och datorer har för länge sedan gått skilda vägar och vi använder inte längre disketter för att flytta filer och installera program. Mycket pekar nu mot att även optiska medier så som cd och dvd är på väg att följa båda dessa trotjänare rakt ner i graven – i alla fall i datorsammanhang.

Under många år har det varit mer eller mindre standard med en optisk läsare i såväl stationära som bärbara datorer, och i många av dessa läsare har också funktionalitet för att bränna. Det har gjort att vi har vant oss vid att installera program från skivor och att spara viktiga filer på cd, dvd och blu-ray. Skivlagringens glansdagar har dock passerats för länge sedan.

Chetan Joshi som arbetar med affärsutveckling på Lenovo i Kanada säger att kunderna allt mer sällan efterfrågar optiska läsare, och han tror att det bara är en tidsfråga innan de går samma väg som diskettstationerna.

– Jag anser definitivt att det optiska mediets dagar är räknade i och med att vi mer och mer använder molnet, tablets och slates. Vårt mål när det gäller ultramobilt är enheterna ska vara tunna och lätta, och det går då inte att undvika att optiska läsare fasas ut, säger Chetan Joshi.

Det finns flera olika orsaker till att vi nu ser denna trend. Dels har priserna på flashmedia och hårddiskar sjunkit drastiskt under den senaste tiden vilket gör att usb-pinnar och externa diskar i många fall är billigare än exempelvis dvd eller blu-ray. Sedan så har allt fler användare vant sig vid att tunna och lätta datorer så som tablets och netbooks klarar sig bra utan någon optisk läsare. De flesta programmen kan helt enkelt tankas ner direkt från nätet.

Förra året genomförde IDC Kanada en undersökning där man frågade vilken funktion som är mest nödvändig i en bärbar dator. 27 procent svarade en optisk enhet och motsvarande resultat för årets undersökning var endast 17 procent.

– Jag tror inte att folk kan klara sig helt och hållet utan optisk enhet. Möjligheten att ansluta sig mot en optisk läsare kommer inte att försvinna eftersom folk fortfarande vill ha den funktionaliteten. Däremot kommer sådana inte längre att vara nödvändiga på alla enheter, säger Tim Brunt som är analytiker på IDC.

När installerade du senast ett program lagrat på en skiva? Brukar du använda dvd-skivor för säkerhetskopiering? Kommentera gärna artikeln och bidra med dina åsikter och erfarenheter.

Hur ofta använder du cd/dvd/blu-ray i datorsammanhang?
Det är inte längre tillåtet att rösta.