Det finns tider på året när ni måste producera mycket mer it-tjänster för organisationen än normalt. Företag med en webbshop kan till exempel få en extrem topp veckorna innan jul. Ett klassiskt problem är att hantera toppen utan att för den delen ha för mycket resurser under resten av året. En synnerligen intressant lösning på problemet har dykt upp under senare år – molnservertjänster. Du kan hyra en eller fler virtuella maskiner under en begränsad tid, eller för all del, permanent.

Scenario


Det medelstora företaget med webbshop vill möta
sin produktionstopp veckorna innan jul med virtuella servrar i molnet. De vill ha tillgång till hela serverns operativsystem och kunna styra servern med hjälp av leverantörens administationssystem. Företaget vill helst kunna sköta servrarna på egen hand, och de har krav på bra support och tydligt sla-avtal. De vill helst garanteras datalagring i Sverige.

Du måste skilja på molnen
Du bör vara observant på att det finns subtila skillnader mellan olika tjänster som utger sig för att vara molntjänster. Google App Engine och Microsoft Windows Azure tillhandahåller en applikationsmiljö där du inte kan administrera servern i sig. För vissa är det en fördel, för andra inte. Åtminstone vad gäller Azure krävs det även ibland omkodning av din applikation för att den ska kunna snurra på plattformen. En primitiv variant på den här typen av tjänst är de webbhotell som funnits i många år nu. En annan, mer utvecklad variant är olika typer av ”hosted applications” som Exchange, ekonomisystem, säljstödsapplikationer, e-postsystem samt Google Docs och Apps.

I vårt test har vi fått med tre leverantörer – två från Sverige, Donator och DGC, samt den internationella molnjätten Rackspace.

Läs hela testet med faktarutor, betyg och slutsats och se vilken molntjänst som fick bäst betyg.

Pris: Gratis

 Till artikeln » 

Eller köp hela tidningen
TechWorld nr 9 Artikeln hittar du även i TechWorld nummer 2010-9. Du kan köpa hela tidningen som en pdf-fil i idg-shoppen.

» TechWorld 2010-9