TextMate


textmate

Du som programmerar mycket och kör Mac OS X kan ha nytta av TextMate som är specialiserat för ändamålet. Så kallade snippets, programmerbara makron och flikar är några av de mest omtyckta finesserna, och det finns också en hel del annat att botanisera bland. Förmågan att skapa projekt där du kan samla flera filer är också en funktion som gillas av många.

Finns för: Mac OS X
Pris: 450 kronor

Anteckningar


anteckningar

Alla versioner av Windows sedan Windows 1.0 som lanserades 1985 har levererats med klassiska Anteckningar, eller Notepad som den heter på engelska. Den är betydligt enklare är alla konkurrenter som är med i den här översikten, men det finns trots allt tillfällen då det är en fördel.

Finns för: Windows
Pris: gratis (ingår i Windows)

Notepad++


notepad++

En av de mest populära textredigerarna för Windows heter Notepad++ och är bokstavligt talat fullmatad med finesser. Den inkluderar bland annat sök-och-ersätt-funktion för flera dokument, flikar, textflyttning med dra-och-släpp-metoden samt möjligheten att jämföra dokument bredvid varandra. Inbyggd ftp-läsare samt identifiering av 48 olika programmeringsspråk ingår också.

Finns för: Windows
Pris: gratis

Ultraedit


ultraedit

Utvecklare, systemadministratörer och tekniska skribenter kan ha nytta av Ultraedit då det inkluderar miljöer för alla dessa användartyper. Stöd finns för diskbaserad 64-bitarsfilhantering på 32-bitarsplattformar från och med Windows 2000 och senare.

Finns för: Windows, Linux
Pris: 420 kronor

Editpad Lite


editpad

Editpad har designats för att ta så lite plats som möjligt men har trots detta tillräckligt med funktioner för att fungera i många olika sammanhang. Något som är värt att notera är att Editpad kan användas utan kostnad så länge du inte får betalt för det arbete som du utför med programmet.

Finns för: Windows
Pris: gratis

Vim


vim

I grund och botten utvecklades Vim för Amiga-plattformen men den har sedan dess portats till flera andra system. Programmet har inget grafiskt gränssnitt utan styrs från kommandoraden, men för dig som tycker att det är lite jobbigt att styra alla funktioner via textkommandon så går det faktiskt att lägga till ett separat grafiskt skal.

Finns för: Windows, Mac OS X, Linux, Unix, MS DOS, Amiga, Android med flera
Pris: gratis

Emacs


emacs

Emacs är ytterligare en i raden av textredigerare anpassade för programmerare. Den klarar av att märka upp kod och har stöd för markon, och dessutom går det att bygga ut programmet med olika tillägg. Just det sistnämnda gör att Emacs kan förvandlas till exempelvis ett kalkylverktyg, en webbläsare eller en irc-klient.

Finns för: Windows, Mac OS X, Linux, Unix, MS DOS
Pris: gratis

Gedit


gedit

I Gnome-miljön så ingår textredigeraren Gedit som standard, men den finns också i versioner för Windows och Mac OS X. Det öppen källkod-baserade programmet erbjuder funktioner så som sök och ersätt, syntaxmarkering, säkerhetskopiering av filer, radnumrering och konfigurerbara typsnitt.

Finns för: Windows, Mac OS X, Linux, Unix
Pris: gratis

Nano


nano

I e-post-klienten Pine finns en textredigerare med namnet Pico, och Nano är helt enkelt en klonad variant av denna som har försetts med lite extra finesser. Den är helt textbaserad och styrs med tangentbordet, så den passar med andra ord inte särskilt bra för dig som har svårt att släppa greppet om musen.

Finns för: Windows, Linux, Unix
Pris: gratis

Vi


vi

Vi är namnet på en hel familj med textredigerare som alla har ett liknande gränssnitt och likartade funktioner. Den ursprungliga versionen i programfamiljen skapades redan 1976. Det finns ett flertal varianter av Vi och många av dessa kan laddas ner helt fritt med andra enbart distribueras i vissa Unix-distributioner.

Finns för: Linux, Unix
Pris: gratis

Vilken texteditor väljer du?
Det är inte längre tillåtet att rösta.