Mkx001grzb heter denna ssd, som utvecklats för snabb lagring.

Det händer en hel del på ssd-fronten. Nu har Toshiba givit sig in i leken på enterprise-sidan. Detta med en flashdisk som utgör tillverkarens första med slagsida åt snabba servrar och större datacentra.

Även om dess namn, Mkx001grzb inte direkt känns enkel att uttala, är prestandan något i hästväg. I alla fall om man får tro Toshibas siffror. Den sägs vara den snabbaste 6-gigabit per sekund sas-anslutna disken på marknaden idag och kan läsa data i 510 megabyte per sekund (maximalt).

Skrivoperationer sker i hastigheten 230 megabyte per sekund, vilket indikerar att produkten främst utformats för snabba dataleveranser. Antalet in- och utdataoperationer per sekund (iops) ligger på upp till 90 000 vid läsning och 17 000 vid skrivning.

Formfaktorn är 2,5 tum och lagringskapaciteten är 100, 200 och 400 gigabyte, beroende på modell. Tanken är att enheten ska sitta i så kallad tier 0-miljö, det vill säga som primära lagring framför långsammare volyminriktade system. Livslängden beräknas till fem år.

Analytiker på Gartner kommenterar den ny produkten i positiva ordalag och anmärker att prestanda tillsammans med låg energiförbrukning i många fall kan väga tyngre än det höga pris som flashdiskar normalt betingar. Marknaden för rena server-ssd förutspås dock vara fortsatt liten fram till och med åtminstone år 2013.

Toshiba Mkx001grzb kommer att skeppas till utvalda tillverkare för utvärdering under första kvartalet 2011 och masstillverkas under första halvan av 2011. Några prisuppgifter finns ännu inte.