På en skrämmarsajt på internet kan man läsa: "De har tittat in i min hjärna! Det är enda möjligheten till att de kan ha fått reda på allt.”
Den är en i den långa rad av förvirrade desinformatörer som vill få oss att tro att det mesta som har ordet ”strålning” i titeln är antingen dödsfarligt eller används av en hemlig organisation som av något obskyrt skäl vill övervaka oss alla.
Teknikhat har
alltid funnits
Teknikfientlighet har funnits så länge det har funnits ny teknik. Den kan vara ekonomiskt eller politiskt motiverad, men beror ofta bara på ren okunnighet. När järnvägen kom ansågs det farligt att färdas i högre hastigheter än 30 kilometer i timmen, eftersom själen inte skulle hinna med (okunnighet). När Jacquard införde den automatiska mönstervävstolen år 1801 kastade de franska arbetarna sina träskor i varpen (politiskt). (Träsko heter på franska sabot, därav ordet sabotage.) När Guglielmo Marconi började med radio vid förra sekelskiftet krävde vissa att experimenten skulle stoppas för att de ”kände varje morsetecken skära som eld igenom kroppen”. När Charles Babbage med engelska statens pengar hade utvecklat den första räknande maskinen i mitten av 1850-talet anställde parlamentet expertutredaren George Biddell Airy – som tyckte att man lika gärna kunde räkna för hand – ”to get rid of Mr Babbage and his machine” (ekonomiskt).
Det där sistnämnda fördröjde datorrevolutionen i cirka 100 år, men inget av dessa försök satte stopp för teknikens framsteg.
Foliehatten har varit känd sedan 1927 då den förekom i en science fiction-roman och sades skydda mot telepatisk avlyssning. Sedan dess har den varit ett oumbärligt hjälpmedel för paranoiker som velat skydda sig från spionage, tankestyrning och inopererade sändare i hjärnan, särskilt med avseende på avlyssning via satellit.
Vad var då lämpligare än att ett forskningsteam på det tekniska universitetet MIT i Boston under ledning av Ali Rahimi undersökte ett par olika foliehattar för att se om de skyddade hjärnan från både in- och utläckande radio? ...