Hemdatormarknaden började växa till sig under mitten av 1980-talet, och det gav upphov till en intensiv kamp mellan olika system. Datorerna letade sig nu in i populärkulturen och förekom flitigt både på film och i tidningsannonser. Ytterligare en faktor som eldade på stämningen i lägren var märkesspecifika datortidningar, främst för de då populära systemen Sinclair ZX Spectrum och Commodore 64.

ZX Spectrum gick särskilt bra på hemmaplan i Storbritannien, där stödet från både mjuk- och hårdvarutillverkare var stort. Maskinen var billig och vissa hävdar att den på egen hand satte fart på Storbritanniens it-industri, trots vissa hårdvarubegränsningar och ett ökänt gummitangentbord.

När Commodore 64 nådde Europa fanns här redan en etablerad Spectrum-marknad som inledningsvis var svår att rå på, särskilt då ZX Spectrum var billigare. Den bättre hårdvaran lockade dock många. Commodores intensiva marknadsföring och låga produktionskostnader fick fart på spridningen och C64an är än i dag världens mest sålda datormodell genom tiderna.

Mer retroläsning här: Kampen mellan Amiga och Atari

Commodore 64 vs ZX Spectrum