Intel SSD 310 är liten jämfört med interna 2,5-tums hårddiskar.

Intel senaste flashdisk, SSD 310, utmärker sig genom minimal fysisk storlek. Enligt tillverkaren är den ungefär åtta gånger mindre än en vanlig 2,5-tums hårddisk, fast då är alla tre måtten, längd, bredd och höjd, inräknade tillsammans. Vikten är på cirka 10 gram, vilket är ungefär en tiondel av en typisk 2,5-tums disk. Samtidigt har den ändå prestanda som är jämförbara med sina 2,5-tums X25-M ssd-kusiner.

”Den nya Intel SSD 310-serien gör det möjligt dra nytta av flashdiskens prestanda i kombination med lagringskapaciteten hos hårddiskar i ett kompakt dubbeldisksystem”, säger Tom Butler, produktmarknadschef för LenovosThinkpad-laptops, i ett uttalande.

Fördelen med att integration av ssd-enheter och hårddiskar är att det medger flexibel lagring. Användare kan till exempel välja att lagra operativsystem och applikationer på flashdisken för snabb uppstart och korta svarstider. Hårddisken med sin större lagringskapacitet kan samtidigt tjäna som media för mer platskrävande data.

Lagringskapaciteten för SSD 310 är på 40 och 80 gigabyte, beroende på modell. Läs- och skrivprestanda anges till 170 megabyte per sekund, respektive 35 megabyte per sekund. Detta för den mindre utgåvan med 40 gigabyte kapacitet. Den större varianten klarar upp till 200 megabyte per sekund vid läsning och 70 megabyte per sekund vid skrivning, enligt Intel. Detta kan jämföras med tillverkarens X25-M SSD, som klarar läs- och skrivoperationer i 250 respektive 70 megabyte per sekund.

Intel SSD 310 skeppas redan nu och betingar en prislapp på cirka 700 kronor för 40 gigabyte-modellen och 1 300 kronor för 80 gigabyte-modellen. Detta förutsatt beställd kvantitet uppgår till minst 1 000 enheter.