Det finns två problem med extern lagring: hastighet och hantering. En hårddisk med usb 2.0 har läshastighet på dryga 30 megabyte per sekund. Det befintliga snabba gränssnittet esata behöver extern strömkälla och dras med stora problem med plug and play, vilket gör att många användare tvingas start om datorn för att kunna använda en inkopplad disk.

iomega egoI usb 3.0 finns alla delarna – hög fart, ström i kabeln och full plug and play. Det kan liksom 2.0 också användas för en uppsjö andra funktioner utöver esata. Under kommande år lär vi se mer varierad tillämpning, exempelvis högupplöst videokommunikation över usb.
Men det första som börjat säljas på bred front för usb 3.0 är just en uppsjö externa hårddiskar. Iomegas nya Ego Desktop Hard Drive är ett exempel. Innanför skalet sitter en 3,5 tums Seagate-disk på två terabyte. Chassit är inte tänkt för maximal bärbarhet, utan för att vara ett komplement på skrivbordet.

Snabb 2.0, klen 3.0
Plug and play fungerar felfritt, och det går klart snabbare än med en usb 2.0-enhet. Som referens mätte vi hastigheten på en usb 2.0-port (usb 3.0 är fullt bakåtkompatibelt). Resultatet blev drygt 20 MB/s för skrivning och drygt 30 MB/s för läsning, vilket är över snittet.

Som usb 3.0-disk är den däremot inte lika imponerande. Med snabbt gränssnitt blir det disken som bestämmer prestanda. Ego Desktop har en disk med 5 900 rpm rotationshastighet och en läshastighet på runt 86 megabyte per sekund. Det är bättre än usb 2.0, men vi har sett klart snabbare usb 3.0-diskar.

Tyvärr tar disken inte heller ström från usb-kabeln, utan man måste plugga in ett vägguttag. Det verkar vara samma uppdelning här som för usb 2.0 – porten klarar att driva en extern 2,5-tumsdisk, men inte en större. Iomega har också släppt disken i det mindre formatet, och den behöver ingen extern kraftkälla.

TechWorlds slutsats
Alternativen för lagring och backup på företaget är många, och i de allra flesta fall är en personlig disk inte bästa lösningen. Att den går att skriva och läsa till snabbare ändrar inte på det. Det finns smidigare, mer praktiska och säkrare nätverks- eller molnbaserade lösningar.

"Det finns smidigare, mer praktiska och säkrare nätverks- eller molnbaserade lösningar."

För enskilda specialister kan usb 3.0 vara en fördel. Utvecklaren eller mediaproffset som vill ta med sig jobbet hem, eller it-teknikern som vill kunna göra stora image-dumpar snabbt.

Vi har svårt att se nyttan med att uppgradera hela maskinparker till usb 3.0-funktionalitet. Det är visserligen en låg hårdvarukostnad – pci-kort eller express card-kort med usb 3.0 ligger på ett par hundralappar. Men frågan är om det är värt besväret för mer än ett fåtal användare.

Vi väntar också fortfarande på en usb 3.0-disk som verkligen utnyttjar fördelen med usb 3.0, med strömsnål högvarvsdisk, ssd eller kanske raid.

I en tidigare webbundersökning kring usb 3.0 fick vi fram dessa svar hos våra läsare:
Saknar du usb 3.0

Fakta

Tillverkare: Iomega
Namn: Ego Desktop Usb 3.0 2 TB
Produkttyp: Extern hårddisk (3,5”)
Kontakt: www.iomega.se
Cirkapris: 1 300 kr
Lagringsyta: 2 TB
Garanti: 1 år
Gränssnitt: Usb 3.0
Anslutningar: Usb 3.0, dc
Strömförsörjning: 12 V adapter
Läshastighet: usb 2.0 30,2 MB/s
Skrivhastighet: usb 2.0 22,5 MB/s
Läshastighet: usb 3.0 86,5 BM/s
Skrivhastighet: usb 3.0 81 MB/s
Åtkomsttid: 13 ms


+ Godkänd lagringskostnad. Snabbt gränssnitt.
- Långsam för usb 3.0. Kräver extern ström.TVEKSAM

I våra kortare tester ger vi omdömena Lovande, Tveksam eller Dålig.