Micron Realssd C400 sätter fart på applikationerna.

Micron Technology inleder det nya året med att lansera fler flashdiskar. Denna gång för notebook-marknaden via ssd-modeller som sträcker sig från 64 till 512 gigabyte i lagringskapacitet, beroende på modell.

Den nya serien, C400, bygger på tillverkarens befintliga Realssd-familj men är den första med nand-kretsar baserade på 25-nanometers tillverkningsteknik. Mer tätt packade kretsledningar tenderar att ge lägre tillverkningskostnader och en högre lagringskapacitet för en given formfaktor. C400 släpps i både formfaktorn 1,8 tum och 2,5 tum, samt ansluter via ett 6-gigabit per sekund sata-gränssnitt.

Prestandan är beroende av modell, där den största med 512 gigabyte kapacitet är den snabbaste. Den klarar enligt tillverkaren upp till 415 megabyte per sekund vid läsning. Skrivhastigheten anges till 260 megabyte per sekund. I båda fallen är det ett nytt hastighetsrekord för Microns flashdiskar och slår den tidigare prestandainriktade ssd-serien C300 på fingrarna med omkring 20 procent.

Tillverkaren har skeppat ett begränsat antal C400-enheter till tillverkare av notebooks för test och utvärdering. Om allt går väl är massproduktion planerad från februari månad.

Konsumenter och företag som vill köpa flashdisken som en fristående produkt kommer att kunna göra det via Crucial, som ägs av Micron. Produktnamnet är då Crucial M4 SSD. Prisuppgifter är inte fastställda i skrivande stund.